Connect with us

Πολιτική

Μητσοτάκης: Περίπου €300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – Θα πάνε σε ευάλωτους και συνταξιούχους (vid)

Published

on

Για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς». Μια πρώτη εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι είναι τα έσοδα από την συνεισφορά αυτή θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Δείτε live τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Όσον αφορά τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς

Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι’ αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις.

Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη: Οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ικανοποιητικό όμως ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της. Γι’ αυτό και προεκλογικά έλεγα να μην υποκύψουμε στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατι αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Δεν φαίνεται η κρίση αυτή για την ώρα να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Να θυμίσω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ΥΠΟΙΚ στην οποία δεν έχει απαντήσει, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ΄αντιπαράσταση με τον ΥΠΟΙΚ και το ΓΛΚ να συγκριθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ: Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι υπάρχει μια κατανόηση πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι θέσεις, κάποιες λεπτομέρειες μένουν. Η πολιτική συμφωνία θα γίνει ανάμεσα στο ΕΛΚ τους Σοσιαλιστες και τους Φιλελεύθερους χωρίς να προσφύγουμε σε ακραία κόμματα.

Ούτε στη χώρα μας σε απόλυτο αριθμό ψήφων υπήρξε έκρηξη στον αριθμό των ψήφων των κομμάτων που είναι δεξιά της ΝΔ.

Για την δεξιά στροφή της ΝΔ: Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποιδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη.

Για την υπόθεση Λύτρα: Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ΠΚ για την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα γιατί κάναμε μια αλλαγή που προβλέπει ότι γιατρός που διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί ενδοοικογενειακή βία, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον εισαγγελέα χωρίς την ομολογία του θύματος. Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στην πατρίδα μας με στοιχειοθετημένες δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο ΑΤ Ομόνοιας από τις αρχές του έτους είχαμε 216 συλλήψεις

Μετά τη γροθιά στο στομάχι από την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα αναζητήσαμε τι πρέπει να γίνει και ο κ. Φλωρίδης θα παρουσιάσει πώς θα είμαστε πιο αυστηροί σε περιπτώσεις που απαιτείται προφυλάκιση. Το panic button ήταν μια πολύ σημαντική καινοτομία και έχει σώσει ζωές. Χρειαζόμαστε τη συμμαχία πρώτα από όλα των θυμάτων στα οποία βγάζω το καπέλο γιατί δεν είναι εύκολο να φύγεις από τον κακοποιητή σου, αλλά και της κοινωνίας που γνωρίζει αλλά δεν μιλάει.

newmoney.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement