Connect with us

Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Παρατηρητής των προβλημάτων των αγροτών ο Μητσοτάκης

Published

on

«Παρατηρητή των προβλημάτων των αγροτών» χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπό την πίεση του χαμηλών εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ασχοληθεί με τον πολύπαθο αγροτικό τομέα», υποστηρίζουν με κοινή ανακοίνωση ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης και Χριστίνα Σταρακά.

«Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, το βασικό πρόταγμα είναι η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αλιευτικής παραγωγής»

Τονίζουν πως, κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο πριν πέντε χρόνια (Ιούλιος 2019), «είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρικής πολιτικής επιλογής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνεται. Πλήρης αποτυχία!»

«Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής παραμένει»

«Είναι γνωστό σε όλους πως τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί πέντε υπουργοί ΥΠΑΑΤ, χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα συγκροτημένο και οργανωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής», υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ.

Και σημειώνουν πως «η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής παραμένει. Το κόστος ενέργειας έχει εκτιναχθεί και το πολυδιαφημιζόμενο αγροτικό τιμολόγιο ‘ΓΑΙΑ’ με τις υψηλές τιμές ρεύματος δεν είναι ελκυστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου έχει δοθεί μια μικρή προκαταβολή, που απέχει κατά πολύ από την πρότασή μας για κατάργησή του», ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και τα γεωργικά εφόδια πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., γεγονός που ο πρωθυπουργός της χώρας ομολογεί ότι μόλις σήμερα το έμαθε!».

«Πράγματι, κ. πρωθυπουργέ ισχύει η διαπίστωσή σας ότι η γραφειοκρατία στραγγαλίζει τους παραγωγούς και υστερούμε ως χώρα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Μόνο που η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους συνεργάτες σας και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνουν.

«Καμία προσπάθεια αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ»

Όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τονίζουν τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «παραμένουν ακόμα και σήμερα απλήρωτα ποσά από τις ενισχύσεις του 2023 και η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2024, δεν είναι λειτουργική. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός πληρωμών, έχει τεθεί σε ευρωπαϊκή επιτήρηση με επιβολή βαρύτατων προστίμων, με κίνδυνο να χάσει τη διαπίστευσή του και να μην μπορούν να καταβληθούν στους παραγωγούς οι ενισχύσεις της ΚΑΠ».

«Πέντε χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Η τελευταία αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε το 2011, και σήμερα ο Οργανισμός αδυνατεί να καλύψει ζημίες που οφείλονται στις συνέπειες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, ενώ τα ταμειακά του διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί. Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ελάχιστες επενδύσεις προβλέπονται στον πρωτογενή τομέα. Η ελληνική γεωργία είναι ο φτωχός συγγενής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, το βασικό πρόταγμα είναι η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και της αλιευτικής παραγωγής, με τη διαμόρφωση και ανάδειξη μιας ελκυστικής και δυναμικής υπαίθρου με υψηλή ποιότητα ζωής και πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες», καταλήγουν.

IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement