Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι «Δελφικοί Διάλογοι»

Published

on

Το βλέμμα της παγκόσμιας πνευματικής ελίτ είναι στραμμένο από χθες στους Δελφούς και στους Δεύτερους Δελφικούς Διαλόγους 2024 οι οποίοι τελούν και πάλι, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι φετινοί διάλογοι μπορούν να θεωρηθούν συνέχεια των πολύ πετυχημένων περυσινών που καθήλωσαν 90.000 άτομα απ΄ όλο τον πλανήτη και θα πραγματευτούν τον αντίκτυπο της μετάβασης των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή και τον αντίκτυπο στην Δημοκρατία και τον Πολιτισμό. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Με αυτή την αφορμή αυτή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, κύριος Παναγιώτης Ροϊλός σχολίασε πως «από τότε που έγινα μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ), πάνω από δέκα χρόνια πριν, ήταν όραμά μου η ίδρυση του διεθνούς θεσμού των Δελφικών Διαλόγων. Στόχος μου είναι οι Δελφικοί Διάλογοι να συμβάλουν στο να καταστούν οι Δελφοί εκ νέου ένας σημαντικός «ομφαλός» του σύγχρονου, πλέον, πολιτισμού και στοχασμού. Ο κόσμος, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει ανάγκη από την συστηματική καλλιέργεια και προβολή του φιλοσοφικού στοχασμού, της κριτικής σκέψης σχετικά με σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα και άλλα που θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, αντίστοιχη είναι και μια πρωτοβουλία που ανέλαβα στο Πανεπιστήμιό μου, το Χάρβαρντ, όταν το 2007 ίδρυσα την σειρά διεπιστημονικών ερευνητικών Σεμιναρίων για την Πολιτιστική Πολιτική (Cultural Politics) στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead. Το θέμα των φετινών διαλόγων εστιάζει στην Εποχή του Μετα-ανθρώπινου. Η έννοια του μετα-ανθρώπινου αφορά στην υπέρβαση των δυνατοτήτων του ανθρώπου και σχετικών λειτουργιών με την βοήθεια της τεχνολογίας (κυρίως της βιομηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης). Όπως η Donna Harraway ισχυρίσθηκε ήδη σαράντα χρόνια πριν, οι άνθρωποι έχουν ήδη εν πολλοίς αρχίσει να λειτουργούν ως ένα είδος cyborgs (cybernetic organisms), χάρη κυρίως στην πρωτοφανώς συχνή χρήση τεχνολογικά εξελιγμένων συμπληρωμάτων των λειτουργιών τους. Η τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, το οποίο δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε και να δαιμονοποιούμε, αλλά να το χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Ωστόσο, το ποιο είναι το όφελος της ανθρωπότητας, το τι χρειάζονται οι άνθρωποι σήμερα και στο μέλλον δεν είναι κάτι που πρέπει να αφεθούν να αποφασίζουν οι τεχνολόγοι και οι τεχνοκράτες. Εκτός από τους πολιτικούς επιστήμονες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτό που ονομάζω «τελεολογία της τεχνολογικής ανάπτυξης». Με ρωτήσατε αν πρέπει να φοβόμαστε. Πολλοί επιστήμονες μιλούν για τους πιθανούς κινδύνους της ανεξέλεγκτα εξελισσόμενης τεχνητής υπερ-νοημοσύνης Νομίζω ότι πρέπει να απαιτούμε να αποφασισθεί ένα πολύ αυστηρό νομικό, πολιτικό και ηθικό πλαίσιο εντός του οποίου οι τεχνολογικές εταιρείες και οι μέτοχοί τους μπορούν να δρουν. Πρέπει να υπάρχει κανονιστικός έλεγχος».

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Rosi Braidotti, Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

Μετα-ανθρώπινη σύγκλιση και καταφατική ηθική

Melani Cammett, Πανεπιστήμιο Harvard

Οι προοπτικές και οι παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης για την πολυπολιτισμικότητα

Martin Crowley, Πανεπιστήμιο Cambridge

Η πολιτική δράση στην μετα-ανθρώπινη εποχή.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement