Connect with us

Ελλάδα

Oι 5 άξονες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Published

on

Την εστίαση της κυβέρνησης στο διαθέσιμο εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας και ειδικότερα αυτών που δυσκολεύονται περισσότερο επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέπτυξε το βασικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε αναφορά σε 5 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών.

-Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών: Aπό 1η Ιουλίου προβλέπεται η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με 30 νέα στελέχη. Η υπηρεσία θα εντείνει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους για την ανακάλυψη και αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας.

-Πολυεθνικές: Θα εντατικοποπιηθεί ο έλεγχος των πολυεθνικών και στο εσωτερικό της Ελλάδας και θα αυξηθούν και οι πρωτοβουλίες προς την ΕΕ, όπως η πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την ενημέρωσή της για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των πολυεθνικών και να ζητήσει μια σειρά αλλαγών που θα περιορίσουν τα φαινόμενα με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.
-Παρατηρητήριο Τιμών: Το βάρος θα πέσει σε 100 βασικά προϊόντα, τα οπία μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών δε θα ελέγχονται μόνο για την τελική τιμή αλλά και για την τιμή σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, πριν καταλήξουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
-E-katanalotis: Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές, οι οποίοι μπορόυν να συγκρίνουν περίπου 3.000 κωδικούς βασικών αγαθών και να ψωνίζουν στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
-Συνεργασία με φορείς της αγοράς: Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη συνεργασία με φορείς της αγοράς, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προαναγγέλοντας μάλιστα συνάντη εντός της ημέρας. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί συνεργασία και με τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, επίκειται συνάντηση με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Τροφίμων από τον οποίο θα ζητηθεί να μειώσουν οι επιχειρήσεις το μεσοσταθμικό τους κέρδος για την περαιτέρω ανακούφιση των νοικοκυριών.
Τέλος, ερωτώμενος για ενδεχόμενη μείωση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το δοκίμασε η Ισπανία και τώρα έχει μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ελλάδα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement