Μαγειρική
Κοτόπουλο λαχανιά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο μέτριο, μαζί με τη συκωταριά του
¼ του κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί αρετσίνωτο
100γρ. πλιγούρι
2-3 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
2 κιλά λάχανο τουρσί*
4-5 φύλλα από λάχανο φρέσκο
πάπρικα γλυκιά
πιπέρι καγιέν
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφήνετε το πλιγούρι σε νερό να φουσκώσει και το σουρώνετε. Ζεσταίνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά, τη συκωταριά ψιλοκομμένη, το πλιγούρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει για 8 λεπτά. Προσθέτετε το κουκουνάρι. Κατόπιν, γεμίζετε το κοτόπουλο και κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Βάζετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί. Στρώνετε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή πήλινο γιουβέτσι με τέσσερα πέντε φύλλα λάχανου, βάζετε από επάνω το κοτόπουλο και γύρω-γύρω το λάχανο τουρσί. Πασπαλίζετε με πάπρικα και καυτερό πιπέρι, περιχύνετε με ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή ζωμό κοτόπουλου, σκεπάζετε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά. Για το λάχανο τουρσί, κόβετε ένα μεγάλο λάχανο στα τέσσερα και αφαιρείτε το κοτσάνι του. Ετοιμάζετε άρμη γεμίζοντας ένα δοχείο με φαρδύ στόμιο με νερό και χοντρό αλάτι, τόσο όσο χρειαστεί ώστε, όταν βυθίσετε ένα ολόκληρο ωμό αβγό, να επιπλέει και στην επιφάνεια του νερού να φαίνεται το κέλυφος τόσο όσο ένα νόμισμα των 2 ευρώ. Αφαιρείτε το αβγό και ρίχνετε το λάχανο και το χυμό ενός λεμονιού. Σκεπάζετε το δοχείο και μια-δυο φορές κάθε ημέρα αδειάζετε το νερό σε άλλο δοχείο και μετά το ρίχνετε ξανά στο δοχείο με το λάχανο. Αυτός ο «εξαερισμός» του λάχανου είναι απαραίτητος για να μη μυρίσει. Το τουρσί είναι έτοιμο σε 10-12 μέρες.