Connect with us

Πολιτισμός

«Δώστε μια ευκαιρία  στον εαυτό σας»

Published

on

Ένας πρακτικός οδηγός που ξεκλειδώνει τα μυστικά του χρηματιστηρίου με τίτλο «Επένδυσε για να μην τελειώσουν ποτέ τα όνειρα» με την υπογραφή της Πελαγίας Δημητρακοπούλου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις iWrite. Η συγγραφέας μίλησε στη «Γ» για τον σκοπό του βιβλίου της, για τις πιο κατάλληλες επενδύσεις, αλλά και για τα μηνύματα που εισπράττει ο αναγνώστης «δίνοντας μια ευκαιρία στον εαυτό του», καθώς και με ποιους τρόπους θα πετύχει τον στόχο του.

-Αν και είστε µηχανολόγος-µηχανικός εμβαθύνετε στα οικονομικά και στο χρηματιστήριο. Ποια ήταν η αφορμή;

«Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με το χρηματιστήριο από τα φοιτητικά μου χρόνια καθώς τότε είχα την τύχη να κάνω πρακτική άσκηση δίπλα σε έναν μηχανικό ο οποίος ασχολούνταν με αυτήν την μορφή επένδυσης και με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα. Παίρνοντας τον πρώτο μου μισθό, κατάλαβα ότι εάν ήθελα να βρίσκομαι σε καλή οικονομική κατάσταση, θα έπρεπε παράλληλα με τον μισθό μου να έχω και άλλα εισοδήματα. Παρακολούθησα στην αρχή για λίγο καιρό το χρηματιστήριο χωρίς να επενδύσω χρήματα και μόλις αντιλήφθηκα τον χώρο, ξεκίνησα να επενδύω».

-Πώς προέκυψε να γράψετε βιβλίο;

«Συζητούσα με την κόρη μου και μια φίλη της όταν πήραν και οι δύο το πτυχίο τους για το πώς σκέφτονταν το μέλλον τους. Είδα πόσο προβληματισμένες ήταν με τους μισθούς που θα έπαιρναν τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους και θυμήθηκα τις δικές μου αγωνίες για το οικονομικό μου μέλλον όταν ήμουν στην ηλικία τους. Σκέφτηκα τότε πόσο δύσκολο είναι να επιχειρήσει ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με τις επενδύσεις ακόμα και εάν έχει κάποιο κεφάλαιο όταν δεν έχει κάποια καθοδήγηση. Ενώ υπάρχουν σπουδαία οικονομικά βιβλία από έγκριτους επαγγελματίες, δεν υπήρχε ένα βιβλίο για το ξεκίνημα. Και έτσι μου ήρθε η ιδέα της συγγραφής».

-Γιατί πιστεύετε ότι το βιβλίο σας θα βοηθήσει τους επενδυτές;

«Διαβάζοντάς το ο εν δυνάμει επενδυτής θα βρει απαντήσεις σε πάρα πολλές πρακτικές και μη απορίες που θα του γεννηθούν με την ενασχόλησή του. Είναι οι ίδιες απορίες και προβληματισμοί που αντιμετώπισα και εγώ στα 30 χρόνια ενασχόλησης. Ακριβώς επειδή δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου αλλά μία γυναίκα της διπλανής πόρτας γνωρίζω τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει, και του δίνω τις λύσεις από την αρχή. Και πιστέψτε με, όλα αυτά τα έμαθα με κόστος αφού πολλές φορές από άγνοια βρέθηκα προς στιγμήν να κάνω λάθος επιλογές. Ο αναγνώστης θα το αποφύγει αυτό. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το δυνατό σημείο του βιβλίου».

-Τα όνειρα του καθενός διαφέρουν. Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει ποια είναι η κατάλληλη επένδυση για εκείνον;

«Όπως αναφέρω και στο βιβλίο, υπάρχουν διάφορες μορφές επενδύσεων. Με ποια επένδυση θα ασχοληθεί ο κάθε άνθρωπος έχει να κάνει με πόσο χρόνο στην καθημερινότητά του μπορεί να διαθέσει. Υπάρχουν επενδύσεις που για να είναι πετυχημένες απαιτούν καθημερινή ενασχόληση και άλλες λιγότερο χρόνο. Αυτό που είναι σημαντικό για τους επενδυτές ανεξαρτήτως του είδους της επένδυσης είναι να ακολουθήσουν το τρίπτυχο: Ενημέρωση – Στρατηγική – Πειθαρχία. Γιατί μόνο έτσι θα πετύχουν τον στόχο τους».

-Το βιβλίο σας αποτελεί επί της ουσίας έναν πρακτικό οδηγό που ξεκλειδώνει τα μυστικά του χρηματιστηρίου. Ωστόσο μετά το 1999 και το «κραχ» ο κόσμος εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός. Σήμερα υπάρχει λόγος;

«Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν μεγάλα ποσά το 1999 και αυτό όντως έχει κάνει τους ανθρώπους επιφυλακτικούς. Θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να σκεφτεί τι έφταιξε τότε. Σίγουρα δεν έφταιξε ο θεσμός του χρηματιστηρίου, ούτε οι επενδύσεις γενικότερα. Έφταιξε η ανθρώπινη συμπεριφορά. Εάν ένας επενδυτής ασχοληθεί συστηματικά, με στρατηγική και κυρίως εάν καταλάβει ότι η ενασχόληση με οποιασδήποτε μορφής επένδυση είναι εργασία και όχι χόμπι, τότε δεν έχει κανέναν λόγο να είναι επιφυλακτικός. Υπάρχουν κανόνες και δικλίδες ασφαλείας. Όλα αυτά αναφέρονται αναλυτικά μέσα στο βιβλίο, και ξεκαθαρίζονται διάφοροι μύθοι σε σχέση με το χρηματιστήριο, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του να μπορεί να επενδύσει εύκολα. Εάν η ενασχόληση με το χρηματιστήριο φαίνεται βουνό, το βιβλίο ανοίγει μονοπάτι προς την κορυφή».

-Πέρα από χρήσιμες συμβουλές ποια άλλα μηνύματα εισπράττει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

«Κυρίως το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις σπουδάσει οικονομικά για να μπορείς να επενδύσεις με επιτυχία. Οι επενδύσεις δεν είναι μόνο για τους λίγους και τους πλούσιους. Είναι για όλους μας. Είναι για όλους εκείνους που ξέρουν ότι για να πετύχουν τα όνειρά τους πρέπει να δραστηριοποιηθούν. Σίγουρα χρειάζεται να καταλαβαίνει κάποιος τους οικονομικούς όρους που διέπουν τον χώρο. Αναφέρονται όλοι μέσα στο βιβλίο και με παραδείγματα για να είναι εύκολα κατανοητοί.

Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση με ακρίβεια και ανασφάλεια για το οικονομικό μας μέλλον. Πρέπει και μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό εισόδημα παράλληλα με τον μισθό μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εάν επενδύσουμε μέρος των αποταμιεύσεών μας με στρατηγική και σύνεση. Το απαραίτητο είναι να έχουμε όλοι μας μια υγιή επενδυτική συμπεριφορά».

 *Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στην Πάτρα, στα βιβλιοπωλεία «Πρωτοπορία» και «Public».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement