Διεθνή
Μπαγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός και έφυγε με ελικόπτερο
Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε και φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.
Η επί μακρόν ηγέτιδα της χώρας επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία, αφού πλήθη αγνόησαν την εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας για να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Ντάκα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του την παραίτηση της Χασίνα και κάλεσε τους πολίτες σε αυτοσυγκράτηση ενώ ενημέρωσε ότι προετοιμάζεται προσωρινή κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της χώρας.
300 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 300 άτομα.
Μετά από μια νύχτα φονικής βίας που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους την Κυριακή, η ένταση παρέμεινε υψηλή, καθώς οι διαδηλωτές καλούσαν σε πορεία προς τη Ντάκα και ο στρατός ετοιμαζόταν να απευθυνθεί στο έθνος.
Μέχρι νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κλίμα στους δρόμους είχε μετατραπεί σε πανηγυρικό μετά τη διάδοση της είδησης για την αποχώρηση της Χασίνα.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Γουέικερ-Οζ-Ζαμάν ακύρωσε την προγραμματισμένη ομιλία του και αντ’ αυτού πραγματοποιεί συνομιλίες με μεγάλα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP).
Η «πορεία προς την Ντάκα» που οδήγησε τη Χασίνα στην έξοδο
Η πρωτεύουσα Ντάκα βρισκόταν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς στρατιώτες και αστυνομικοί εμπόδιζαν τους κατοίκους να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις που αψηφούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που διέταξε η κυβέρνηση, ενώ ένα μπλακ άουτ στο διαδίκτυο δυσχέραινε την επικοινωνία.
Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ήρθαν καθώς οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ξεκίνησαν τη Δευτέρα την «Πορεία προς τη Ντάκα», με την οποία καλούσαν τους πολίτες του Μπαγκλαντές να βγουν στους δρόμους για να αναγκάσουν τη Χασίνα να αποχωρήσει από το αξίωμά της.
«Όταν ξεκινήσαμε από τις πύλες του πανεπιστημίου μας, η αστυνομία δεν μας άφηνε να κινηθούμε», δήλωσε στο Nikkei Asia τη Δευτέρα ο φοιτητής διαδηλωτής Aurca Islam. «Άρχισαν να μας χτυπούν και κάποια στιγμή άρχισαν να μας πυροβολούν με σφαίρες από καουτσούκ».
Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή, καθώς η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν τον τερματισμό της 15ετούς κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Χασίνα, η οποία χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν στη βία ως «τρομοκράτες … που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος».
Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε εξέγερση
Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν από φοιτητές τον περασμένο μήνα με αφορμή νομοσχέδιο που έθετε ποσοστώσεις στον διορισμό στο δημόσιο, για συγγενείς βετεράνων του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας κατά του Πακιστάν το 1971 (σσ ουσιαστικά διορισμοί παιδιών αστυνομικών και φίλων της κυβέρνησης), εξελίχθηκαν σε εξέγερση μετά και τη βία που ασκήθηκε εναντίον τους.
Η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις αυτές προκάλεσε καταδίκη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς υποδαύλισε τις εκκλήσεις για παραίτηση της Χασίνα – λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της σε αμφιλεγόμενες εκλογές που μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση.
Παρά το επίσημο κλείσιμο του Facebook και του WhatsApp από την κυβέρνηση, αμέτρητες αναρτήσεις με το hashtag «StepDownHasina» κατακλύζουν τις πλατφόρμες, με πολλούς ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αυτές μέσω VPN.
Τα τζαμιά σε ορισμένα μέρη του έθνους με τη μουσουλμανική πλειοψηφία χρησιμοποίησαν τα μεγάφωνά τους – τυπικά για να καλούν τους πιστούς σε προσευχή – για να παροτρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας της Δευτέρας.
i.gr