Μαγειρική
Γιουβετσάκι με γαρίδες, χυλοπίτες και ούζο
Υλικά (για 4 άτομα):
400 γρ. χυλοπίτες μέτριες
24 γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, μέτριες (με τα κελύφη τους)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
5 τομάτες ώριμες, τριμμένες
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωριστά τα κλωνάρια από τα φύλλα)
1/4 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος ( χωριστά τα κλωνάρια από τα φύλλα)
80 ml ούζο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις γαρίδες από κελύφη, κεφάλια, ουρά και το «εντεράκι». Βάζετε τα κεφάλια, τα κελύφη, τις ουρές σε κατσαρόλα μαζί με τα κλωνάρια από τα μυρωδικά, 800 ml νερό και αλατοπίπερο και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνετε και αδειάζετε τον ζωμό σε βαθύ ταψί. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές, ρίχνετε το ούζο, προσθέτετε την τομάτα, 200 ml νερό και αλατοπίπερο. Αδειάζετε τη σάλτσα στο ταψί με τον ζωμό, ανακατεύετε και βάζετε στον φούρνο μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Βγάζετε για λίγο από τον φούρνο, ρίχνετε τις χυλοπίτες, ανακατεύετε και ψήνετε για 25 λεπτά. Σκορπίζετε τις γαρίδες, τα μυρωδικά, ανακατεύετε απαλά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, να γίνουν οι γαρίδες.