Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός και ιός του Δυτικού Νείλου δηλώνουν εμφατικό «παρών» ενώ την άμεση εφαρμογή μέτρων συστήνουν οι επιστήμονες

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Σε κλοιό επίθεσης δύο ιών που δηλώνουν «παρών» βρισκόμαστε με την είσοδο του Αυγούστου έτσι που να διαμορφώνεται μια κατάσταση ενός δυσάρεστου «κοκτέιλ», συμπεριλαμβανομένων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα το επίπεδο επικινδυνότητας αναβαθμίστηκε σε 4 για την περιοχή μας με εστίαση στις περιοχές Δυτικής Αχαΐας και Αιγιαλείας λόγω τριών κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου που χρειάστηκαν νοσοκομειακή νοσηλεία, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του πρωτοκόλλου επιτήρησης με συνεπαγόμενη στόχευση την αύξηση των ψεκασμών για την εξαφάνιση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον εν λόγω ιό. Χθες επιβεβαιώθηκε μάλιστα και τέταρτο κρούσμα στο ΠΓΝΠ. Παράλληλα συνεχίζεται να παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και παράλληλα των εισαγωγών και στα δύο Νοσοκομεία της πόλης.

Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ 4 Η ΠΕΡΙΟΧΗ»

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από την «Γ» η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου για το ποια επιπλέον μέτρα θα ληφθούν για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, απαντά: «Τα στοιχεία μας προέκυψαν βασικά πριν από 11 μέρες από τον ΕΟΔΥ και πράγματι νόσησαν και χρειάστηκαν νοσηλεία τρία άτομα, τα δύο από την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και το ένα από την περιοχή της Αιγιάλειας. Πρέπει να τονίσω ότι στην σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με το πρωτόκολλο επιτήρησης του ΕΟΔΥ λόγω των κρουσμάτων η περιοχή αναβαθμίστηκε στο επίπεδο 4 και έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης με την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο για την καταπολέμηση των κουνουπιών με εντατικοποίηση των ψεκασμών στις περιοχές ενδιαφέροντος ενώ παράλληλα ξεκίνησε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον συγκεκριμένο ιό και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ήδη έχουν επιδοθεί ενημερωτικά φυλλάδια στους προαναφερθέντες Δήμους αλλά και στα Κέντρα Υγείας Ακράτας και Κάτω Αχαΐας ενώ εξυπακούεται ότι έχουν ενημερωθεί οι συνάδελφοι ώστε να έχουν τεταμένο τον δείκτη υποψίας σχετικά με την νόσο».

«ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ»

Επιπρόσθετα η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας υπογράμμισε ότι ο κύκλος μετάδοσης της νόσου του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από τα πτηνά στα κουνούπια και από τα κουνούπια στον άνθρωπο. «Εστιάσαμε στις ιατρικές και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι γιατροί πλέον είναι ενήμεροι σε όλο το νομό, ενώ παράλληλα έχω μιλήσει και με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, ώστε να έχουν στην πρώτη γραμμή τον δείκτη υποψίας σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό και φυσικά να ενημερώνουν το κοινό» εξήγησε. Σχετικά με τα συμπτώματα η ίδια αναφέρει: «Αν υπάρχουν συμπτώματα μιας γριπώδους συνδρομής που σημαίνει πονοκέφαλος, πυρετός ή συμπτώματα από το γαστρεντερικό, έμετος, διάρροια, θα πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί σε θεράποντα γιατρό ώστε να ανιχνευθεί αν αυτά προκαλούνται από τον ιό του Δυτικού Νείλου». Η ίδια επισημαίνει ότι το ένα εκ των κρουσμάτων έχει ήδη πάρει εξιτήριο και τα δύο άλλα κρούσματα βρίσκονται σε ελεγχόμενη κατάσταση και δεν απειλείται η ζωή τους. Οι γενικές οδηγίες που πρέπει να τηρούνται είναι χρήση εντομοαπωθητικών και αποφυγή λιμναζόντων νερών.

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ

Από την άλλη πλευρά, η κ. Μαστοράκου, τόνισε ότι λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων από κορωνοϊό και παράλληλα των νοσηλειών «θέλουμε οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και στις ηλικίες άνω των 60 ετών να κάνουν χρήση μάσκας σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με την έναρξη συμπτωμάτων συνιστάται άμεσα να γίνουν rapid τεστ, ώστε να υπάρξει άμεσα διάγνωση και οι ανήκοντες στις προαναφερθείσες ομάδες να αρχίσουν αμέσως την προβλεπόμενη αντι-ιική θεραπεία».

 Μ. Μαραγκός: «Σταθερά αυξημένες οι νοσηλείες με covid-19»

Η «Γ» επικοινώνησε και με τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό, ο οποίος ερωτηθείς εάν διαφοροποιήθηκε η εικόνα με αύξηση ή μείωση νοσηλειών τις τελευταίες μέρες, απαντά: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει σχετική έξαρση κρουσμάτων της covid-19 που σε επίπεδο νοσηλειών κυμαίνεται σε ένα σταθερό αριθμό εισαγωγών συν-πλην 11-19 νοσηλευομένους το τελευταίο διάστημα που κατανέμονται σε όλες τις κλινικές. Είναι σαφές, όπως επανειλημμένα έχει τονισθεί, ότι ο κορωνοϊός είναι ένας ιός που δεν εμπίπτει στους εποχικούς ιούς και θα βρίσκεται ανάμεσά μας όλο τον χρόνο με κατά καιρούς εξάρσεις και υφέσεις. Εύλογο είναι πως οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να επαναφέρουν σε χρήση τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα στους χώρους μαζικής συνάθροισης) και με την έναρξη των ύποπτων γνωστών συμπτωμάτων να γίνεται προσφυγή στον θεράποντα γιατρό για έγκυρη διάγνωση και άμεση χορήγηση αντι-ιικής αγωγής». Επίσης, σε ερώτημα της «Γ» εάν επιβεβαιώθηκε και άλλο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου ο Καθηγητής Μαραγκός απάντησε θετικά λέγοντας ότι χθες νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο του Ρίου με συμπτώματα μηνιγγίτιδας διαγνώστηκε θετική στον συγκεκριμένο ιό.

 «Άνω των 11 οι νοσηλείες και στο ΓΝΠ»

Την ίδια εικόνα σε επίπεδο νοσηλειών παρουσιάζει και το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με σταθερά άνω των 11 νοσηλευομένους με covid -19 σύμφωνα με την υπεύθυνη covid, δρ. Παθολογίας-Λοιμώξεων Ντέμυ Δημητροπούλου.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement