Ελλάδα
Αυξήθηκαν κατά 900% οι online ταξιδιωτικές απάτες
Μεγάλη άνοδο καταγράφουν τους τελευταίους 18 μήνες οι διαδικτυακές απάτες με όχημα ηλεκτρονικές πλατφόρμες πραγματοποίησης κρατήσεων σε τουριστικά καταλύματα. Σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, οι κυβερνοεγκληματίες συχνά επιδιώκουν να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα Booking.com, που επεξεργάστηκε το 2023 άνω του 1 δισ. κρατήσεις, ως «όχημα» εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει καταγραφεί αύξηση από 500% έως 900% στις ταξιδιωτικές απάτες.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές απάτης, σύμφωνα με την ESET; Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phishing) όπου οι επιτήδειοι παριστάνουν τους εκπροσώπους της πλατφόρμας, του ξενοδοχείου ή άλλης υπηρεσίας στην οποία έχει πραγματοποιηθεί κράτηση μέσω της ιστοσελίδας Booking.com. Συχνά, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος, με στόχο το θύμα να κάνει κλικ σε ένα σύνδεσμο ώστε να πραγματοποιηθεί μία πληρωμή ή να διορθωθεί κάποιο σφάλμα για να μη χαθεί μία κράτηση.
Κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος, με στόχο το θύμα να κάνει κλικ σε ένα σύνδεσμο και να πληρώσει.
Ακόμη, αυξάνονται και πληθύνονται τα ανύπαρκτα υπερπολυτελή καταλύματα διακοπών των οποίων η κράτηση είναι εφικτή έναντι ενός ασυνήθιστα χαμηλού τιμήματος. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να αναζητούν κριτικές και αξιολογήσεις για το μέρος, όπως και να ελέγχουν εάν η τιμή είναι συγκρίσιμη με αυτές καταλυμάτων αντίστοιχων προδιαγραφών. Η αναζήτηση του καταλύματος με βάση τη φωτογραφία του είναι μία από τις ενδεδειγμένες μεθόδους προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καταχώριση είναι ψεύτικη. Κι αυτό διότι η αξιοποίηση των μηχανών αναζήτησης με βάση τη φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει ότι η προβαλλόμενη εικόνα ανήκει σε ένα πραγματικό ακίνητο που δεν διατίθεται για τουριστική χρήση.