Connect with us

Πολιτισμός

«Οινοξένεια»: Ξεχωριστός θεσμός για οίνο και αμπελουργία

Published

on

«Αμπελώνες – Γέφυρες» είναι το κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ «Οινοξένεια» που έρχεται για 11η χρονιά να γεμίσει με γεύσεις, αρώματα, γαστρονομία, κρασί, τέχνη και πολιτισμό την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα. Από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου, οι πόρτες των «Οινοξενείων» ανοίγουν με μια πληθώρα εκδηλώσεων που θα γεφυρώσουν πολιτισμό, με παραγωγική καινοτομία και καλλιτεχνική δημιουργικότητα.

Το φεστιβάλ απλώνεται ξεκινώντας στις 21 Αυγούστου στο Κάστρο του Ρίου με πρωταγωνιστές τον Σάκη Παπαδημητρίου και τον Βασίλη Λέκκα σε μια συναυλία με τραγούδια για τον Διόνυσο και λυρικούς ποιητές που αποθεώθηκαν στα αρχαία ελληνικά θέατρα.

Το «Τανγκό της Νεφέλης» θα ανοίξει στις 23 Αυγούστου το φεστιβάλ στην πόλη που το εμπνεύστηκε, το Αίγιο, στο θέατρο «Γεώργιος Παππάς» με την Athens Chamber Orchestra.

Οι “Μουσικές Σκάλες” που τόσο ενθουσίασαν στην περσινή πρώτη τους “εμφάνιση” δηλώνουν και φέτος το «παρών» στις 25 Αυγούστου, με τα μικρά μουσικά σύνολα, performers, χορογραφίες tango συνοδεία μοναδικών κρασιών.

Η «Οινοξένεια Πολιτεία» μια πολύπλευρη εκδήλωση διασύνδεσης γαστρονομίας, πολιτισμού και τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου στις 26 Αυγούστου είναι αφιερωμένη ταυτόχρονα στον διακεκριμένο head chef της Hytra, Γιώργο Φελεμέγκα, στην παρουσίαση του προγράμματος «Τα μονοπάτια της Αιγιάλειας» από τον Δήμο Αιγιάλειας και την εταιρεία «Paths of Greece» αλλά και στη συναυλία της μοντέρνας μουσικής ακαδημίας, Rock School Corfu.

Στη φετινή γιορτή, το φεστιβάλ και οι αμπελώνες των Πλαγιών Αιγιάλειας φιλοξενούν την πρωτοβουλία Messinian Terroirs του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου που έχει σαν στόχο την ανάδειξη της πλούσιας οινικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας.

Στις 29 Αυγούστου, η Τρίγωνη Πλατεία του Αιγίου υποδέχεται ένα ανοιχτό οινικό masterclass με τον ανατρεπτικό wine expert Κώστα Προβατά και τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη να μυούν το κοινό στους “Μύθους και τις Αλήθειες για το Εμφιαλωμένο Κρασί”.

Στις 30 Αυγούστου το φεστιβάλ ανεβαίνει στα Καλάβρυτα με συνδιοργανώτρια την «Αχαΐα Αναπτυξιακή» για ένα διήμερο γαστρονομίας, σεμιναρίων, γευστικών δοκιμών, ταιριάσματα τοπικών συνταγών με τα κρασιά.

Το πρόγραμμα των «Οινοξενείων» παρουσιάστηκε το πρωί προχθές Πέμπτη από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας και πρόεδρο της διοργάνωσης Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Αθλητισμού Παναγιώτη Ανδριόπουλο, τον πρόεδρο του Δικτύου «Οινοξένεια» Άγγελο Ρούβαλη και την δημοτική υπάλληλο Χρυσούλα Χρηστιά.

«Μέσω του οίνου, αυτού του πανάρχαιου προϊόντος της περιοχής μας, προωθούμε τη μοναδική μας πολιτιστική παρουσία προς τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες μας αλλά και μελλοντικούς ενδιαφερόμενους» τόνισε ο δήμαρχος.

«Το πρόγραμμα δεν είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων αλλά μια διαδρομή εδραίωσης και ανάπτυξης μιας κουλτούρας φιλοξενίας με χαμόγελο και ποιότητα προς τον επισκέπτη» κατά τον κ. Ρούβαλη.

Στη φετινή διοργάνωση με την έντονη γαστρονομική χροιά, το φεστιβάλ, εθνικής πλέον εμβέλειας, έχει για μία ακόμα χρονιά την υποστήριξη του περιοδικού «Γαστρονόμος».

Στηρίζουν ως συνδιοργανωτές το Δίκτυο Ποιότητας «Οινοξένεια», ο Δήμος Αιγιαλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η «Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ», το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement