Μαγειρική
Ροφός με μπάμιες στη γάστρα
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
2 κιλά ροφός – ολόκληρο ψάρι ή σε κομμάτια, καθαρισμένος από λέπια και εντόσθια
2.500 γρ. φρέσκες μπάμιες, κατά προτίμηση μικρού μεγέθους
χυμός από 1 λεμόνι (κρατάτε και τις στυμμένες λεμονόκουπες)
200 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
700 γρ. ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες + 400 γρ. τριμμένες
300 γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
150 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε κυκλικά το κοτσανάκι από τις μπάμιες, προσέχοντας να μην τις τρυπήσετε. Τις ξεπλένετε καλά και τις βάζετε σε λεκάνη με χυμό λεμονιού και αλάτι.
Ανακατεύετε με τα χέρια και αφήνετε για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες και τη μαραθόριζα και αφήνετε να πάρουν μία βράση. Ρίχνετε το κρασί, μαγειρεύετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τις τριμμένες τομάτες και το νερό. Αφήνετε να πάρουν μία βράση, προσθέτετε τις μπάμιες, σείετε την κατσαρόλα και αποσύρετε από τη φωτιά. Αλατίζετε καλά το ψάρι εξωτερικά και μέσα στην κοιλιά του. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρη γάστρα ή σε μεγάλο και βαθύ ταψί. Επάνω στις μπάμιες τοποθετείτε το ψάρι με προσοχή, με το άνοιγμα της κοιλιάς να ακουμπά πάνω στις μπάμιες. Σκεπάζετε το σκεύος καλά με αλουμινόχαρτο, αν το ψάρι εξέχει και δεν μπορεί να κλείσει η γάστρα με το καπάκι της. Ψήνετε για 35 λεπτά (αν βάλετε μικρότερο ψάρι ή μικρά μεριδιάρικα, ψήνετε για 25 λεπτά). Δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C, ξεσκεπάζετε το σκεύος, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισοβυθίζετε τις λεμονόκουπες στις μπάμιες. Ψήνετε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το ψάρι και οι μπάμιες να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και να δέσει η σάλτσα. Πετάτε τις λεμονόκουπες, ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.