Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Τέλος ο «μύθος της αράχνης»
Αίτιο θανάτων ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS) για τα τρία περιστατικά στην Ηλεία, όπως είχε αποκαλύψει η «Γ»
Ο Καθηγητής Μάρκος Μαραγκός αμφισβήτησε από την αρχή την κατάσταση ότι η σήψη προκλήθηκε από τσίμπημα αράχνης, διέγνωσε ότι άλλος είναι ο λοιμογόνος παράγοντας, προχώρησε σε επιπλέον διερεύνηση σε συνεργασία με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα και ενημέρωσε και κάλεσε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
Της Τέτας Γιαννάρου
Πλήρης ανατροπή και νέες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα για τα θλιβερά περιστατικά θανάτου δύο νέων και υγιών ανθρώπων που παραθέριζαν ο ένας 48 ετών στο Κατάκολο και άλλος 45 μόλις ετών στην Αρχαία Ολυμπία, οι οποίοι «έφυγαν» αναπάντεχα με αναντίστοιχη αιτία του πραγματικού ο ένας και αδιευκρίνιστη έως τώρα ο άλλος. Πλήρως ανυπόστατη η ευρέως προβεβλημένη ως αιτία θανάτου του παραθεριστή στο Κατάκολο που αποδίδεται στο τσίμπημα της αράχνης «ερημίτης» και απολύτως πλέον τεκμηριωμένη η αιτία θανάτου και του έτερου παραθεριστή καθότι το μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αποκάλυψε ότι και οι δύο «έφυγαν» από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS) που προκάλεσε σηψαιμικό σοκ. Έτσι επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα της «Γ» που έκανε λόγο τότε για ανεπιβεβαίωτο πλην με αποχρώσες ενδείξεις υπαρκτό ενδεχόμενο οι δύο θάνατοι να προήλθαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις έχει αυτή την τραγική εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Γ», η αμφισβήτηση του τσιμπήματος αράχνης ως αιτίου θανάτου έγινε από τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής-Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Μάρκο Μαραγκό, όταν είδε στο video τον ασθενή στο Νοσοκομείο του Πύργου στον οποίο χορηγείτο αγωγή για το τσίμπημα. Σύμφωνα με αδιάψευστες μαρτυρίες είπε: «Η κλινική εικόνα του δεν παραπέμπει σε τσίμπημα αράχνης και λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου να προήλθε σηψαιμικό σοκ. Η περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση». Μετά την μεταγωγή από το Νοσοκομείου του Πύργου και του δεύτερου άνδρα στα Επείγοντα του ΠΓΝΠ όπου και κατέληξε στην ανάνηψη, ο Καθηγητής Μαραγκός σε συνεργασία με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα είπε η διερεύνηση να προχωρήσει και σε μικροβιολογική ανάλυση και στο δεύτερο περιστατικό, ενώ κάλεσε ο ίδιος το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναφερόμενος στα δύο τραγικά περιστατικά καθώς και στον τρίτο άνδρα από την περιοχή που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τάχιστα η μετάβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο Νοσοκομείου του Πύργου, το οποίο προβαίνει σε συνεργασία με το μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου σε δειγματοληπτικούς αιματολογικούς ελέγχους σε ευρύ φάσμα στον πληθυσμό της περιοχής διερευνώντας τι συμβαίνει, καθότι υφίσταται πανευρωπαϊκή έξαρση του συγκεκριμένου λοιμογόνου βακτηρίου.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΓΙΑΤΡΟΣ, Κ. ΜΑΚΑΤΣΩΡΗ, ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ
«Να αποκαλυφθεί η αλήθεια για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα»
Η αδελφή του άτυχου 45χρονου άντρα που παραθέριζε στη Αρχαία Ολυμπία και σημειωτέον είναι και η ίδια γιατρός, επικοινώνησε με την «Γ» και έκανε μια συγκλονιστική μαρτυρία-κατάθεση: «Ο αδελφός μου «έφυγε» με όλη τη συντριβή που προκάλεσε στην οικογένειά μας η απώλειά του. Να υπογραμμισθεί, γιατί εγράφη ότι έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή, ότι δεν έπαιρνε καμία αγωγή, ήταν απολύτως υγιής και έφυγε άδικα και αναπάντεχα. Το χρωστώ στην μνήμη του αδελφού μου και στην ιατρική και ανθρώπινη ιδιότητά μου να βγει στο φως η αλήθεια. Οι δύο άνθρωποι στην Ηλεία «έφυγαν» από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο. Ας σταματήσει ο μύθος με την αράχνη!».
Η ίδια υπογραμμίζει: «Πρέπει κάθε πολίτης που έχει κάποιο σύμπτωμα να το διερευνά άμεσα και σε βάθος. Γι’ αυτό βρίσκεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να διερευνήσει αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες».
Ερωτηθείσα ποια ήταν τα συμπτώματα του αδελφού της πριν από την θλιβερή κατάληξη είπε: « Σε κάθε άτομο τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν θα προβώ σε αναφορά συμπτωμάτων που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου. Η ενημέρωση εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλων φορέων».