Στις τρεις μέρες του ταξιδιού μας θέλαμε να γνωρίσουμε τα περισσότερα σημεία του Βόλου και του Κεντρικού Πηλίου, οπότε χρειαζόμασταν ένα αυτοκίνητο που θα συνδύαζε την ασφαλή οδήγηση και την οικονομική κατανάλωση καυσίμων. Με το άνετο και στιβαρό SUV VW Tiguan ξεκινήσαμε ξέγνοιαστοι το ταξίδι μας από Αθήνα σε μια εύκολη διαδρομή μέχρι την πόλη του Βόλου.
Από Πορταριά προς Μακρινίτσα
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν οι δύο αναγνωρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου. Φθάνοντας στον Βόλο, διασχίσαμε την πόλη και ακολουθήσαμε έναν ανηφορικό δρόμο μέσα σε πυκνή βλάστηση. Συμβολική οριοθέτηση της διαδρομής, καθώς αφήναμε πίσω το αστικό τοπίο για να χαθούμε μέσα στην ορεινή πορεία προς τα γραφικά χωριά.
Σύντομα αντικρίσαμε τον οικισμό της Πορταριάς, η οποία επιβεβαιώνει τον αρχοντικό χαρακτήρα της, καθώς την προσοχή αιχμαλωτίζουν τα καλοδιατηρημένα οικήματα με την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Παρά την τουριστική κίνηση ο οικισμός διατηρεί την αυθεντικότητα και γραφικότητα του.
Έπειτα από τη σύντομη περιπλάνησή μας εντός του οικισμού, αναζητήσαμε το φημισμένο Μονοπάτι των Κενταύρων. Καθοδόν για τη Μακρινίτσα, μόλις μερικά μέτρα μετά την Πορταριά, μια πέτρινη καμάρα οριοθετεί την αρχή του Μονοπατιού. Πρόκειται για μια ξεχωριστή -λόγω της φυσικής ομορφιάς και της μυθικής παράδοσης- σηματοδοτημένη διαδρομή, με ελαφρά ανηφορική πορεία και κατεύθυνση προς το ψηλότερο σημείο της Πορταριάς. Μέσα από πυκνές οξιές, πλατάνια και καστανιές, αποκαλύπτεται ένα μαγικό τοπίο, ικανό να λειτουργήσει ως έμπνευση μυθικών ιστοριών. Αυτός ήταν ο τόπος κατοικίας των Κενταύρων, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς. Τα άγρια μυθολογικά πλάσματα με μισό σώμα ανθρώπου και μισό αλόγου αποτελούσαν γνωστό θέμα της Ελληνικής Μυθολογίας, απεικονίζονταν συχνά στην αρχαιοελληνική τέχνη και λειτουργούσαν ως σύμβολο των πρωτόγονων ενστίκτων.
Αφήνοντας πίσω μας το Μονοπάτι και τους μύθους του, φτάσαμε σε λίγα λεπτά στη Μακρινίτσα, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σχεδόν κατακόρυφα πάνω στην πλαγιά, σα να εποπτεύει από ψηλά την πόλη του Βόλου. Τα αυτοκίνητα δεν κινούνται εντός του οικισμού, οπότε σταθμεύσαμε σε έναν υπαίθριο χώρο και ακολουθήσαμε το κεντρικό λιθόστρωτο καλντερίμι όπου τύχαμε ενός αναπάντεχου και θερμού καλωσορίσματος. Η κυρία Ειρήνη και η κυρία Ζωή, δύο συμπαθέστατες ντόπιες, διέκοψαν τον απογευματινό τους περίπατο και αυθόρμητα μας μίλησαν για την ιστορία, τη μεγάλη ακμή και τη σπουδαία παραγωγή, που κάποτε είχε ο τόπος τους. Ο λόγος τους δήλωνε νοσταλγία, αν όχι κάποιο παράπονο, ήταν όμως για εμάς, η πιο αυθεντική γνωριμία και εξοικείωση με τον τόπο.
Ευδιάθετοι συνεχίσαμε να περπατάμε στα πέτρινα καλντερίμια θαυμάζοντας το εύρος του οικισμού, την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική παράδοση, τη μεγαλοπρέπεια και την ποιότητα των αρχοντικών που μαρτυρούν την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του οικισμού, κυρίως κατά τον 18ο αιώνα, όπως μάθαμε. Από το κύριο μονοπάτι κατευθυνθήκαμε στην κεντρική πλατεία με τα εντυπωσιακά μεγάλα πλατάνια, τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χτισμένο το 1806, και τη μαρμάρινη κρήνη. Χαρακτηρίζεται και «Μπαλκόνι του Πηλίου» λόγω της απολαυστικής θέας στον Βόλο και τον Παγασητικό Κόλπο. Στη δύση του ηλίου, τα χρώματα του ουρανού και η αναζωογονητική δροσιά συνδιαμόρφωσαν ένα ιδανικό κλείσιμο για την πρώτη ημέρα του οδοιπορικού μας.
Επόμενοι σταθμοί: Μηλιές, Βυζίτσα και Πινακάτες
Σαφώς επηρεασμένοι από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά των δύο προηγούμενων οικισμών, θελήσαμε να ανακαλύψουμε κι άλλα χωριά στην ενδοχώρα του Πηλίου. Η επόμενη ημέρα μάς βρήκε να οδηγούμε με ανέμελη διάθεση στον παραλιακό δρόμο εκτός του Βόλου, περνώντας από τους παραθαλάσσιους οικισμούς Αγριά, Κάτω Γατζέα και Καλά Νερά, ιδανική επιλογή για καφέ, μπάνιο και φαγητό. Η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της διαδρομής ήταν η θέα των διαδοχικών κολπίσκων. Αφήνοντας πίσω τους παραθαλάσσιους προορισμούς, ξεκινήσαμε μια ανηφορική πορεία μέσα σε πυκνή βλάστηση για τον πρώτο ορεινό οικισμό στη διαδρομή μας, τις Μηλιές.
Ήταν μαγευτική η περιήγηση στο φυσικό τοπίο του Πηλίου, με τις ελιές, μηλιές και καστανιές. Η πρόσβαση στον οικισμό ήταν εύκολη παρά την ορεινή διαδρομή, και στην περίπτωση μας η επιλογή του συγκεκριμένου αυτοκινήτου κατέστησε την περιήγηση σαφώς πιο άνετη και ξεκούραστη. Στο κεντρικό τμήμα του Πηλίου εντοπίζεται το κεφαλοχώρι Μηλιές και σε κοντινή απόσταση οι άλλοι δύο παραδοσιακοί οικισμοί, Βυζίτσα και Πινακάτες. Τρεις κρυμμένοι θησαυροί μέσα σε πλούσια βλάστηση με κύρια γνωρίσματά τους τη γραφικότητα ενός ορεινού χωριού, την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και το φιλόξενο περιβάλλον. Χτισμένοι διαδοχικά, οι τρεις οικισμοί προσφέρουν ξεχωριστή θέα προς τη θάλασσα.
Μεταξύ των χωριών έχουν διαμορφωθεί πεζοπορικά μονοπάτια προσθέτοντας μια επιπλέον ευκαιρία εξερεύνησης του φυσικού τοπίου όπου γαληνεύει το μυαλό και η ψυχή. Για εμάς λειτούργησε χαλαρωτικά η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα δρομάκια και η παρατήρηση των σχεδόν ομοιόμορφων διώροφων ή τριώροφων αρχοντικών με χαρακτηριστικά τους την πυργοειδή κατασκευή, τα μικρά ανοίγματα και τις γκρίζες λίθινες σκεπές. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γευστικές δοκιμές τοπικών εδεσμάτων, καθώς και η στάση στην κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, πολύτιμος παράγοντας σκιάς και δροσιάς, την εκκλησία και τα παραδοσιακά καφενεία. Με τις ομοιότητες και τις διαφοροποιήσεις τους, οι τρεις οικισμοί ήταν δικαίως ένας αξιόλογος σταθμός στο οδοιπορικό μας.
Ξεχωριστά είναι επίσης, τα ιστορικά αξιοθέατα που βρίσκονται στις Μηλιές και επιβεβαιώνουν την μεγάλη πνευματική και οικονομική ανάπτυξη του χωριού. Στην κεντρική πλατεία κυριαρχεί ο ιδιαίτερος Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με την εξωτερική του μορφή να θυμίζει ένα πηλιορείτικο οίκημα χωρίς εμφανή θρησκευτικά σύμβολα. Εμβληματικό σημείο είναι και ο σιδηροδρομικός σταθμός, όπου τερματίζει το ιστορικό «Τρενάκι του Πηλίου». Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο και το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε το 1903, συνδέοντας τον Βόλο με τις Μηλιές. Ο θρυλικός «Μουτζούρης» αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο και συνεχίζει έως σήμερα τα δρομολόγια του, αλλά σε συγκεκριμένες ημέρες με αφετηρία το χωριό Άνω Γατζέα.
Εξερευνώντας τον Βόλο
Η τρίτη μέρα του ταξιδιού μας ήταν αφιερωμένη στην πόλη του Βόλου, με την επιθυμία να ανακαλύψουμε παρελθοντικά και σύγχρονα στοιχεία της. Σε προνομιούχα θέση ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και τον μαγευτικό Πήλιο, ο Βόλος έχει την εικόνα πυκνοκατοικημένου αστικού κέντρου με νεότερα οικήματα, ελάχιστα κτίσματα διατηρητέα από την προπολεμική περίοδο και αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια. Αυτά μαρτυρούν την σημαντική ανάπτυξη της πόλης και την εξέλιξή της σε μεγάλο εμπορικό λιμάνι αλλά και σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο, κυριότερα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Μια βόλτα στην ιστορική συνοικία Παλιά ήταν η ευκαιρία μας να θαυμάσουμε τον εμβληματικό σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και να επισκεφθούμε το αξιόλογο Μουσείο Πόλης του Βόλου το οποίο στεγάζεται στο τριώροφο κτήριο της πρώην Καπναποθήκης Παπάντου που λειτουργούσε ήδη από το 1920. Τα εκθέματά του μουσείου εξοικειώνουν τον επισκέπτη με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της πόλης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Η βόλτα μας συνεχίστηκε στον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο Αργοναυτών, μέχρι το επόμενο χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτίριο Παπαστράτου, όπου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Παράλληλα με ποδηλάτες -το ποδήλατο αποτελεί χαρακτηριστικό μέσο μετακίνησης στην πόλη- και αμέριμνους περιπατητές αναγνωρίσαμε τη σπουδαιότητα της εύκολης πρόσβασης στη θάλασσα και της ηρεμίας που αυτή επιφέρει. Είναι εκτενής η διαδρομή κατά μήκος του Παγασητικού Κόλπου μέχρι το γνωστό «Κορδόνι», μια επιμήκη τσιμεντένια προβλήτα από όπου είχαμε μια άλλη οπτική της πόλης και του Πηλίου όπως υψώνεται από πάνω της.
Επιστροφή
Ολοκληρώνοντας το ταξίδι με ένα σύντομο πέρασμα οδικώς από το κέντρο της πόλης, αναπόφευκτα η σκέψη έδωσε τη θέση της στον αναστοχασμό με κυρίαρχες τις αντιθετικές εικόνες της φύσης από το βουνό και τη θάλασσα, τις συνθήκες χαλάρωσης και ηρεμίας σε ένα αστικό χώρο γεμάτο ζωντάνια, με πολλά σύγχρονα αλλά και ιδιαίτερα στοιχεία του παρελθόντος. Ο προορισμός επιβεβαίωσε την αρχική προσδοκία της παρέας μας και η επιλογή της ενοικίασης του αυτοκινήτου από την Avis έκανε το ταξίδι μας πιο άνετο και ξέγνοιαστο. Για να ξεπεράσουμε τη μελαγχολία της επιστροφής δεσμευτήκαμε να προγραμματίσουμε άμεσα το επόμενο ταξίδι εξερεύνησης αξιοποιώντας τις προσφορές της Avis οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς.
Ένας μικρός γαστρονομικός οδηγός:
-Ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς έχει μεγάλη ποικιλία σε μαρμελάδες, λικέρ και ζυμαρικά. Εμείς ξεχωρίσαμε το γλυκό κάστανο.
-Είναι εκλεκτά και μοσχομυριστά τα γλυκίσματα του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες».
-Η επίσκεψη στον Βόλο είναι συνώνυμη της επίσκεψης στα φημισμένα τσιπουράδικα του. Εμείς προτείνουμε το «Ουζερί Καρακατσάνης 1969» (Δορυλαίου 8, Νέα Ιωνία), «Τα Βολιώτικα» (Νοεμβρίου 94, Βόλος), «Το Φιλαράκι» (Κροκίου 54, Βόλος)
Πληροφορίες:
Μουσείο Πόλης Βόλου: vmoc.gr
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 09:00 – 14:00, Τετάρτη & Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:30 – 13:30, Δευτέρα κλειστά
Τρένο του Πηλίου: hellenictrain.gr
Επιμέλεια: Χρήστος Τζούτης
Κείμενο: Ευαγγελία Πέττα
Φωτογραφία/Βίντεο: Αλέξιος Σουχωρούκωφ/Σπύρος Δάφνης
travel.gr