Connect with us

Ταξίδι

Furore: H μικρή ιταλική πόλη με την ομορφότερη παραλία σε όλη την Ακτή Αμάλφι

Published

on

Σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και όμορφα μέρη ολόκληρης της Ευρώπης, στην κοσμοπολίτικη Ακτή Αμάλφι, εκεί όπου οι φιδωτοί δρόμοι διασχίζουν κουκλίστικες, γραφικές πόλεις και παραδοσιακά χωριά, θα συναντήσετε έναν οικισμό τόσο μικρό και, την ίδια στιγμή, τόσο ανείπωτα γοητευτικό που οι ντόπιοι τού έδωσαν κάποτε το προσωνύμιο «η πόλη που δεν υπάρχει».

Το να εντοπίσει κανείς το λιλιπούτειο Furore δεν είναι μία ακριβώς απλή υπόθεση. Δεκάδες επισκέπτες περνούν από τον στριφογυριστό αυτοκινητόδρομο SS163 που διατρέχει την ακτή Αμάλφι, αναζητώντας την είσοδο για αυτό το μικροσκοπικό οικισμό που μοιάζει «αόρατος» σε όσους δεν είναι από πριν μυημένοι στα μυστικά του. Αν, λοιπόν, βρεθείτε αυτό το καλοκαίρι στη νότια Ιταλία, κάντε μία στάση στο μαγευτικό Furore κι αν φτάνοντας εκεί απλά δεν μπορείτε με τίποτα να καταλάβετε πού ακριβώς βρίσκεται, απλά αναζητήστε τα αμέτρητα αυτοκίνητα που θα δείτε ξαφνικά σταματημένα στην άκρη του στενού αυτοκινητόδρομου (αποφύγετε πάση θυσία να το κάνετε κι εσείς, δεν είναι ασφαλές) και το πλήθος κόσμου που κατευθύνεται προς την είσοδο αυτού του εξωπραγματικά ωραίου οικισμού.

Σχεδόν κρυμμένο μέσα στα βουνά της ακτής Αμάλφι, με τα λιγοστά παραδοσιακά κτήρια να ξεπετάγονται, στην κυριολεξία, μέσα από τα βράχια, το Furore μοιάζει λες να κρέμεται πάνω από τη θάλασσα. Μία ξεχωριστή πόλη χωρισμένη στα δύο: από τη μία το λιμάνι που εδώ το αποκαλούν και φιόρδ, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ μικρό και στενό, και από την άλλη η μικροσκοπική πόλη με τα σπίτια να απλώνονται κατά μήκος της ειδυλλιακής κορυφογραμμής, συνθέτοντας έναν οικισμό που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον που θα επισκεφτείτε, όχι μόνο στην περιοχή του Αμάλφι, αλλά και σε ολόκληρη την Ιταλία.

Το 1997 η πόλη που είναι γνωστή με τον χαρακτηρισμό “il paese che non c’è” (η πόλη που δεν υπάρχει) ανακηρύχθηκε, μαζί με άλλες πόλεις της ακτής του Αμάλφι, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αμάλφι, ενώ έχει κερδίσει μία θέση στη λίστα με τα ωραιότερα και πιο ιδιαίτερα χωριά σε όλη τη χώρα.

Από το 1997, το Furore, μαζί με άλλες πόλεις της ακτής του Αμάλφι, είναι μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Και με τους 800 κατοίκους του, έχει μπει στο κλαμπ των «ομορφότερων χωριών της Ιταλίας», στα ιταλικά «Borghi più belli d’Italia» μια πολύ επιλεκτική λίστα με τα πιο όμορφα χωριά σε ολόκληρη τη χώρα.

Τί θα δείτε

Οι εκκλησίες

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στo Furore είναι, χωρίς αμφιβολία η εκκλησία του San Giacomο, με τη χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, ένας πραγματικά πολύ παλιός ναός που διατηρεί ανέπαφα τα αυθεντικά, παραδοσιακά στοιχεία του. Ακόμα, ξεχωρίζει η εκκλησία του San Michele χάρη στην πολύ ιδιαίτερη ασύμμετρη είσοδό της, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς πήρε τη συγκεκριμένη, πολύ ξεχωριστή μορφή μετά από μία σειρά επεκτάσεων που έγιναν σε έναν από τους διαδρόμους του ναού, αλλάζοντας εντελώς το σχήμα της εισόδου.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αυτό το τόσα δα μέρος που, θα έλεγε κανείς ότι, χωράει ολόκληρο στην παλάμη του ενός χεριού, διαθέτει ακόμα μία εκκλησία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Ο ναός του Sant’Elia βρίσκεται πάνω σε μία από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές της ακτής Αμάλφι, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία «το μονοπάτι της αγάπης» και οδηγεί στο Belvedere de Praiano, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια ρομαντική, απόλυτα καθηλωτική θέα προς την ακτή.

Ακόμα, δεν γίνεται να ολοκληρώσετε τη σύντομη απόδραση σας εδώ χωρίς μία μικρή περιήγηση στους λιγοστούς δρόμους του χωριού που έχουν τα ονόματα των πιο σημαντικών οικογενειών του οικισμούς, όπως «Li summonti», «Le porpore», «Li cuomi» και «Li candidi». Η παλαιότερη οικογένεια είναι αυτή των ισχυρών και πάμπλουτων «Summonti», που έφτασε στο Furore στις αρχές του 15ου αιώνα και θεωρούνται από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της μικρής αυτής πόλης.

Η φύση

Ίσως το πιο συναρπαστικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε στo Furore είναι απλά να απολαύσετε τη θαυμάσια, παρθένα φύση, την ομορφιά των βράχων και την κρυστάλλινη θάλασσα σε έναν τόπο που μοιάζει λες και έχει ξεβραστεί από τα βάθη στης Μεσογείου. Κάθε γωνιά, κάθε τοίχος, κάθε στροφή μυρίζουν αλάτι: τα παλιά κτίσματα, οι πολύχρωμες βάρκες που είναι αφημένες στην ακτή, τα βότσαλα στην μικρή παραλία και, βέβαια, το εκπληκτικό φιόρδ με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πολλοί αποκαλούν την παραλία του Furore την «ομορφότερη παραλία σε ολόκληρη την Ακτή Αμάλφι».

Τα μονοπάτια

Από το Furore περνούν πολλά συναρπαστικά πεζοπορικά μονοπάτια, τα οποία διασχίζουν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της Ακτής Αμάλφι, καταλήγοντας σε κάποιες από τις πιο ωραίες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει σίγουρα το μονοπάτι που γνωστό με την ονομασία “Camino de Abu Tabela” το οποίο, μετά από μία καταπληκτική διαδρομή 50 λεπτών καταλήγει στο San Lazzaro. Ακόμα αν αγαπάτε το περπάτημα αξίζει να ακολουθήσετε το λεγόμενο και «Μονοπάτι της φωλιάς του κορακιού», στα ιταλικά “Sentiero dei Nidi di Corvo”, το φτάνει μέχρι την περιφέρεια του Bomerano di Agerola, πέρα από την ακτή του Αμάλφι.

Αν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με την πεζοπορία και οι αντοχές σας το επιτρέπουν ακολουθήστε το περιπετειώδες «Μονοπάτι των τρελών νυχτερίδων», στα ιταλικά “Sentiero dei Pipistrelli impazziti”. Θα περπατήσετε για περίπου 30 λεπτά σε έναν δύσβατο δρόμο με πολύ πυκνή βλάστηση πριν φτάσετε στην στην Punta Tavola και δείτε να ξεπροβάλει ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χαρτοποιίας, που σήμερα είναι το μόνιμο σπίτι νυχτερίδων που τα βράδια πετάνε μέσα στο σκοτάδι και τον μυστηριώδη, ανατριχιαστικό αέρα που περιβάλλει το παλιό, άδειο κτήριο.

Γενικά, η πεζοπορία σε ολόκληρη την Ακτή Αμάλφι απαιτεί τόσο καλή φυσική κατάσταση όσο και πολύ άνετα παπούτσια, ενώ καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας αντιηλιακό, καπέλο και δροσερό νερό, αφού, ειδικά το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες μπορεί να χτυπήσουν κόκκινο.

Πώς θα πάτε

Το να φτάσετε στο Furore είναι σχετικά εύκολο, το να βρείτε την είσοδο για τον οικισμό, όμως, είναι αρκετά πιο δύσκολο.

Αν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο SITA που θα σας αφήσει στην στάση Furore, μία ανάσα από την είσοδο. Από την άλλη, αν μετακινήστε με αυτοκίνητο είναι αρκετά πιθανό να δυσκολευτείτε να εντοπίσετε το σημείο όπου αρχίζει το χωριό, αφού πρόκειται απλά για ένα πέρασμα πάνω στα βράχια. Επίσης, στο Furore δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης. Πολλοί επισκέπτες αφήνουν το όχημά τους την άκρη του αυτοκινητόδρομου, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ασφαλές. Η προτεινόμενη λύση είναι να σταθμεύσετε λίγο παρακάτω στο Conca dei Marini ή στο Marina di Praia, αλλά θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Ένας ακόμα τρόπος να πλησιάζετε τo Furore και την εξωπραγματικά όμορφη παραλία του είναι με ενοικιαζόμενο σκάφος που θα σας μεταφέρει εκεί από το νερό. Η εμπειρία είναι συναρπαστική, το τοπίο που θα αντικρίσετε ασύγκριτα ωραίο, ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε κι άλλες υπέροχες παραλίες κατά τη διάρκεια της εξόρμησής σας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement