Πάτρα - Δ. Ελλάδα
8 στους 10 δράστες ποινικών πράξεων είναι ρομά!
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης της Αστυνομίας σε πανελλήνιο επίπεδο πως το 2021 το 84% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2021 ήταν Ρομά. Και το 2022 τα ποσοστά είναι ανάλογα.
Στην έκθεση αναφέρεται: «Κατά το 2022, δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας συνολικά τριακόσιες σαράντα δύο (342) εγκληματικές ομάδες, οι οποίες απαρτίζονταν συνολικά από 2.549 μέλη. Περίπου μία στις δύο εξ αυτών (σε ποσοστό 51,75% επί του συνόλου) είναι εγχώριες. Σημαντική (σε ποσοστό 30,12% επί του συνόλου) είναι και η παρουσία αλλοδαπών εγκληματικών ομάδων (ομοιογενών ή μη). Οι εγκληματικές ομάδες που με κριτήριο την υπηκοότητα των μελών τους ήταν εγχώριες και αλλοδαπές μαζί, αποτελούσαν το 18,13% επί του συνόλου.
Από τις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες και με κριτήριο την υπηκοότητα της πλειοψηφίας των μελών της, οι αλβανικές εξακολουθούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο (αποτελούν το 36,89% επί συνόλου των αλλοδαπών ομάδων), ακολουθούμενες από τις βουλγαρικές (σε ποσοστό 18,44%), τις πακιστανικές (σε ποσοστό 12,62%), τις συριακές (σε ποσοστό 6,79%) και τις γεωργιανές (σε ποσοστό 5,82%).
Το 2022 εξαρθρώθηκαν συνολικά 167 εγκληματικές ομάδες. Αποτελούνταν συνολικά από 1.052 μέλη. Οι 117 από τις ομάδες αυτές είχαν κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές-διαρρήξεις, 29 τις ληστείες και 21 τις κλοπές τροχοφόρων.
Το 67% των εγκληματικών ομάδων ήταν εγχώριες. Το 77% από αυτές αποτελούνταν από μέλη, άτομα Ρομά (από 71% το 2021).
Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μελών τους ήταν: Ελλάδα (611), Αλβανία (145), Γεωργία (32), Πακιστάν (24), Ρουμανία (14) και Συρία (11). Ακολουθούν με μονοψήφιους αριθμούς διάφορες άλλες χώρες. Πάντως η προέλευση των μελών 193 εγκληματικών ομάδων είναι άγνωστη. Οι πρώτες τέσσερις χώρες προέλευσης των δραστών παραμένουν ίδιες σε σχέση με το 2021. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες μικρές μεταβολές.
Στις εγκληματικές ομάδες κλοπών-διαρρήξεων κυρίαρχος είναι ο ρόλος των εγχώριων ομάδων (72% επί του συνόλου), 22% επί του συνόλου ήταν το ποσοστό των αλλοδαπών ομάδων και σε ποσοστό 6% οι ομάδες αποτελούνταν από Έλληνες και αλλοδαπούς.
Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούν αυτές με μέλη Ρομά με ποσοστό 86%. Το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 84%.
Πηγή: «Οργανωμένο Έγκλημα στην Ελλάδα για το 2022», στο επίσημο σάιτ της ΕΛ.ΑΣ., astynomia.gr, ελεύθερα προσβάσιμο σε όλες και όλους.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Α.Υ. ΑΧΑΪΑΣ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας Χάρη Τσίτσικα, τα παραπάνω στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για το σύνολο της χώρας είναι περίπου ίδια και για την περιοχή της Αχαϊας. «Οι περισσότερες καταγγελίες που γίνονται για κλοπές, διαρρήξεις και επεισόδια αφορούν ρομά» μας είπε.
Μάλιστα υπενθύμισε πως στην Αχαΐα η παραβατικότητα από τους ρομά είναι αυξημένη και λόγω της παρουσίας των καταυλισμών σε Ριγανόκαμπο, Πανεπιστήμιο κ.λπ,
«Δυστυχώς όμως υπάρχει ατιμωρησία και έτσι τα πράγματα δεν διορθώνονται. Όπως και έλλειψη Παιδείας. Όμως αυτές οι ομάδες που απασχολούν κατά κόρον τους Έλληνες Αστυνομικούς λαμβάνουν από το Κράτος επιδόματα, τυγχάνουν ξεχωριστής μεταχείρισης λόγω της φυλής τους κι όμως από το πρωί μέχρι τη νύχτα επιδίδονται σε διάφορες αξιόποινες πράξεις» κατέληξε ο κ. Τσίτσικας.