Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Πολλαπλά τα οφέλη-Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ιδιοκτήτες και οικονομικοί παράγοντες και στην Πάτρα
Του Πάνου Σακελλαρόπουλου
Στάση αναμονής ενόψει των τελικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το θέμα της φορολογίας των ακινήτων όπου υπάρχει αναμονή για τολμηρές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, τηρούν ιδιοκτήτες, νοικοκυριά και παράγοντες της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αχαΐας.
Η αποψινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και η εξειδίκευση μιας σειράς μέτρων που «καίνε» τα νοικοκυριά έχουν καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για σημαντικές παρεμβάσεις στο θέμα της «στεγαστικής κρίσης», με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το μέτρο της απαλλαγής φόρου εισοδήματος από ενοίκια για τους ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα κλειστά ακίνητα με βάση πρόταση που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των ιδιοκτητών αλλά και την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας.
Σύμφωνα με την πρόταση των ιδιοκτητών, καλείται η κυβέρνηση να υιοθετήσει μια τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος νέων μισθώσεων κατοικιών που ήταν κενές καθ΄ όλο το 2023 αλλά και όσων κατοικιών, που σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία, για μια τουλάχιστον τριετία, όποιος και να είναι ο ιδιοκτήτης τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με οικονομολόγους, η σκέψη είναι να υπάρξει και μείωση συντελεστών στη φορολογική κλίμακα για το εισόδημα από ενοίκια, το εισαγωγικό κλιμάκιο της οποίας είναι ύψους 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εισόδημα και μέχρι τα 35.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής φθάνει στο 35%.
Για κίνητρα που εξετάζονται σε όσους έχουν κενά ακίνητα ώστε να τεθούν προς ενοικίαση έκανε λόγο o επικεφαλής οικονομικού γραφείου πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Τα κενά ακίνητα υπολογίζονται περίπου στις 700.000, ενώ τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση είναι πάνω από 100.000 σε όλη τη χώρα. Το μέτρο θα εντάξει περίπου 200.000 από αυτά τα ακίνητα ενώ παράλληλα, με βάση αιτήματα ΠΟΜΙΔΑ και ιδιοκτητών, στο «πακέτο» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών εντάσσεται και το πρόγραμμα «Νοικιάζω- Ανακαινίζω» με επιπλέον κίνητρα για να δοθούν κενά σπίτια προς μακροχρόνια ενοικίαση.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ: Πολλαπλό όφελος για τα νέα ζευγάρια
«Ιδιαίτερα το μέτρο της απαλλαγής από την φορολογία για τα κλειστά ακίνητα δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και έχει πολλαπλό όφελος, για τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν κατοικία, τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν κίνητρο, λόγω της υψηλής φορολογίας σήμερα αλλά και το δημόσιο ταμείο που έως σήμερα δεν έχει κάποιο όφελος από τα κλειστά ακίνητα πέραν του ΕΝΦΙΑ», αναφέρει ο Κώστας Λοτσάρης, Οικονομολόγος και μέλος Δ.Σ. του Περιφερειακού Παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
«Μια μεταβατική φορολογική παρέμβαση, από την οποία το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απολύτως τίποτε να χάσει, αφού τα σπίτια αυτά στην ολότητά τους θα παραμείνουν κλειστά και τα επόμενα χρόνια. Θα φέρει άμεσα στην αγορά δεκάδες χιλιάδες σπίτια, απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα άλλα θετικά αλλά μακροπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της ομαδικής επανένταξης στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων παλαιών και κενών κατοικιών, ανεξάρτητα αν ο ιδιοκτήτης τους είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς η απόδοσή τους να δικαιώσει τις προσδοκίες τους», σχολιάζει η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Στα μέτρα για τους ιδιοκτήτες είναι και η ίδρυση του «Τειρεσία» για τους κακοπληρωτές ενοικίων, που προτίθεται να εφαρμόσει η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, θα δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα με τα στοιχεία όλων των μισθωμένων ακινήτων τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με πρόσβαση τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για τους ενοικιαστές που θα μπορούν να διασταυρώνουν αν οι ιδιοκτήτες δηλώνουν μικρότερο μίσθωμα από αυτό που πληρώνουν.
«Σπίτια υπάρχουν, η προσφορά τους όμως δεν μειώθηκε από την αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα ανακαινίσουν, αλλά από την ασυδοσία και την ατιμωρησία μιας μικρής αλλά δραστήριας μερίδας δήθεν ‘ενοικιαστών’ που εγκαθίστανται στα σπίτια του κόσμου με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε. Έτσι, ορισμένοι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να στραφούν στη βραχυχρόνια μίσθωση που, παρά τα έξοδα και την πρόσθετη εργασία που συνεπάγεται, εξασφαλίζει την είσπραξη του ενοικίου, καθώς πρακτικά δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας των ιδιοκτητών αυτών, από τους επαγγελματίες ‘μπαταχτσήδες’, δήθεν ‘ενοικιαστές’», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.