Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Ανεργία: 7η, μεταξύ 13 περιφερειών, η Δυτική Ελλάδα για το Β’ τρίμηνο του 2024
Στην 7η θέση στη χώρα μαζί με την Αττική κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα στην ανεργία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εργατικού δυναμικού για το Β’ τρίμηνο του ‘24 που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη.
Με ποσοστό 9,7% η Δυτική Ελλάδα είναι κοντά στον εθνικό μέσο όρο 9,8%, με πρώτη στη λίστα την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη που έχει 12,2% ανεργία και τελευταία την Κρήτη με 7,3%, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.
Η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα όπως και σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, τόσο σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2024 όσο και σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2023.
Η Δυτική Ελλάδα εντάσσεται πάντως σε μια κατηγορία οκτώ περιφερειών με υψηλούς δείκτες καθώς η αμέσως επόμενη, 9η στη λίστα Στερεά Ελλάδα, έχει δύο μονάδες κάτω την ανεργία, στο 7,7% ενώ και η γειτονική Πελοπόννησος είναι πια χαμηλά στο 6,1%.
Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των απασχολουμένων στη χώρα στα τέλη Ιουνίου του 2024 ανήλθε σε 4.327.825 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 467.619 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 12,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Α’ 2024) ήταν 12,1% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β’ 2023) ήταν 11,2%.
Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.225.028.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης ιθαγένειας.
Κατά το Β΄ τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (69,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (19,5%).
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 6,5%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία ανέρχεται σε 11,0%, καταγράφοντας αύξηση κατά 40,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Πωλητές και ανειδίκευτοι εργάτες…
Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,3%) και οι επαγγελματίες (22,5%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (10,1%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (-2,1%).
Από την εξέλιξη του ποσοστού των απασχολουμένων σε ευρείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο Α’ τρίμηνο 2012 – Β΄τρίμηνο 2024, παρατηρούνται διακυμάνσεις στο ποσοστό όσων εργάζονται στον τομέα που περιλαμβάνει το εμπόριο, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, τα ξενοδοχεία και την εστίαση. Μείωση παρατηρείται στο ποσοστό όσων εργάζονται στους τομείς των κατασκευών με τάση ανόδου μετά το 2022, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται στους τομείς της βιομηχανίας – ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.