Μαγειρική
Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου σούπα
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα γιουβαρλάκια
500γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σούπα
1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
1 καρότο σε κύβους
2 πατάτες σε κύβους
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό ψαριού ή λαχανικών
40γρ. ρύζι νυχάκι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Στεγνώνετε καλά το φιλέτο μπακαλιάρου σε ένα σουρωτήρι, κατόπιν τον μαδάτε και τον πιέζετε ξανά με τα χέρια να βγουν τα υγρά του. Σε μπολ ρίχνετε τα κομματάκια του μπακαλιάρου και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Αν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο, πρέπει να προσέξετε πόσο αλάτι θα προσθέσετε. Πλάθετε το μίγμα σε κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους και τα βάζετε στο ψυγείο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιάτα αμέσως περιχύνοντας με όσο χυμό λεμονιού θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, παστό ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μαδάτε το φιλέτο με τα δάχτυλα και να τα στύβετε πολύ καλά για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.