Connect with us

Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα ζευγάρια του β’ γύρου! Ποια είναι τα φαβορί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Published

on

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου είναι πλέον γεγονός – και πάνω σ’ αυτές μπορούν να δουλεύουν πια οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Οι έρευνες που έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας δίνουν όλες ένα συγκεκριμένο δίδυμο για τον δεύτερο γύρο, αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα. Είτε η διαφορά είναι μικρότερη είτε μεγαλύτερη, αναλόγως την εταιρεία και το ακροατήριο που έχει ερωτηθεί, η ταύτιση των μετρήσεων για κάποιους δείχνει μια τάση που υπήρχε πριν από το καλοκαίρι και δεν έχει ακόμα ξεθωριάσει. Οι εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών που δεν έχουν ακόμα εκφράσει προτίμηση, ωστόσο, αλλά και η απόσταση δεύτερου και τρίτου, είναι πως το πεδίο είναι ακόμα αρκετά ρευστό και οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται – τα ποσοστά τόσο του Παύλου Γερουλάνου όσο και της Αννας Διαμαντοπούλου δεν απέχουν πολύ από τους δύο που προηγούνται.

Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη τουλάχιστον στον πρώτο γύρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα απέναντι στο γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης που οι αντίπαλοί του περιγράφουν, ενώ η ενισχυμένη παρουσία του Χάρη Δούκα του δίνει πόντους στην παράσταση νίκης, καθώς πολλοί θεωρούν πως έχει ήδη πλασαριστεί ως ο βασικός αντίπαλος του σημερινού προέδρου – και λόγω των τόνων που ενίοτε έχουν σηκωθεί μεταξύ των δύο πλευρών το προηγούμενο διάστημα. Ο Ανδρουλάκης προβάλλει το αφήγημα της σοβαρότητας, της σταδιακής ανόδου μέσω των προγραμματικών θέσεων και τελευταία μιλάει για μια υποψηφιότητα που κρατάει το ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και «μακριά από τα συμφέροντα». Από την άλλη, ο Δούκας κερδίζει, στον γενικό πληθυσμό αλλά πολλές φορές και στο πασοκικό κοινό, στο ερώτημα «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ενώ προβάλλει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του κόμματος, ως κινητήριο μοχλό του προοδευτικού χώρου, σε μια περίοδο που αυτός αναμοχλεύεται.

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου, από την άλλη, δεν αγχώνονται για τις δημοσκοπήσεις. «Κάθε σοβαρός δημοσκόπος λέει για τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ ότι είναι τελείως ανοιχτή υπόθεση η οποία αφορά άμεσα και τον Παύλο Γερουλάνο. Αφορά και άλλους, αλλά σίγουρα και τον Γερουλάνο», ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Δεν ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσεις για εσωκομματικές εκλογές πάντα παρουσίαζαν πρόβλημα λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του εκλογικού σώματος», επεσήμαναν, δίνοντας έμφαση στην κυβερνησιμότητα και σχολιάζοντας πως ο Γερουλάνος είναι ο μοναδικός ως τώρα που έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά του για το κόμμα την επόμενη ημέρα.

Το χαρτί της εμπειρίας και της κυβερνησιμότητας παίζει και η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία στους ποιοτικούς δείκτες για την καταλληλότητα σκοράρει στις πρώτες θέσεις στον γενικό πληθυσμό – δεν είναι τυχαίο που προσπαθεί να προσεγγίσει πιο ευρέα ακροατήρια, γνωρίζοντας πως στους απομακρυσμένους ψηφοφόρους του κόμματος ή ψηφοφόρους του Κέντρου γενικά βρίσκεται μεγάλο μέρος της δύναμής της.

Σε χαμηλά μονοψήφια κινούνται ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, είναι όμως οι δύο υποψηφιότητες που έχουν πιο καθαρό ιδεολογικό προσανατολισμό – με τον πρώτο να τάσσεται καθαρά υπέρ μιας Μεγάλης Παράταξης και τη δεύτερη να απευθύνεται στους αντι-ΣΥΡΙΖΑ κεντρώους.

Τα μειονεκτήματα. Και τα μειονεκτήματα του καθενός εκ των βασικών υποψηφίων έχουν πια κάνει την εμφάνισή τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνει στο τραπέζι και την παρακαταθήκη των τελευταίων χρόνων, πάνω στα οποία του ασκήθηκε σκληρή κριτική από τα στελέχη – η υποψηφιότητά του δεν φέρνει εκπλήξεις, ως μια συνταγή που ήδη δοκιμάζεται και αν δεν αρέσει, δεν αλλάζει ριζικά. Ο Χάρης Δούκας έχει να υπερβεί, για ένα ακροατήριο κυρίως στην Αττική, το ζήτημα της διπλής ιδιότητας που φέρνει μαζί του, κατηγορίες για βιασύνη. Αν και έχει αυξημένη δημοφιλία, ο Παύλος Γερουλάνος έχει χαμηλή παράσταση νίκης, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει, για έναν στενό πυρήνα του κόμματος, την απουσία της από τα κομματικά τεκταινόμενα – γι’ αυτό και οι συνυποψήφιοί της απευθύνουν ερωτήματα περί παραμονής στο κόμμα, ώστε το θέμα να συνεχίσει να συζητείται.

Παρότι μόλις έναν μήνα μακριά από την κάλπη, ο χρόνος είναι ακόμα πολύς – και περιθώριο κινήσεων υπάρχει για όλους. Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν, λένε τα ίδια στελέχη, και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να «σπρώξουν» ενδιάμεσους προοδευτικούς ψηφοφόρους στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας κατά πολύ τη συμμετοχή και διαμορφώνοντας καθοριστικά όχι μόνο το δίδυμο του δεύτερου γύρου, αλλά και το αποτέλεσμα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement