Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας-Περίμεναν περισσότερα από τη ΔΕΘ
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στο στόχαστρο παραγωγικών φορέων των μικρομεσαίων αλλά και επιστημονικών κλάδων τέθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν κρίνονται ανεπαρκή σε σχέση με τις επιπτώσεις της ακρίβειας για το κοινωνικό σύνολο, ενώ οι μικρομεσαίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών τους σε σχέση με τα αιτήματα για τολμηρές κινήσεις στις εισφορές και τη φορολογία, ιδιαίτερα όσον αφορά το τεκμαρτό εισόδημα.
Περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Παππά, ο προϋπολογισμός του 2025 θα πρέπει να ενσωματώσει δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του νέου, τριετούς, Συμφώνου Σταθερότητας, γεγονός που εξ αρχής δεν αφήνει πολλά περιθώρια με τα δημοσιονομικά.
«Ο αποκαλούμενος ‘κόφτης δαπανών’, ο οποίος θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, δίνει τον τόνο των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι υποχρεώσεις των νέων δημοσιονομικών κανόνων θέτουν όριο 3% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών και υπό αυτήν την έννοια του -μη δημοσιονομικού εκτροχιασμού- εξαγγέλθηκαν τα όποια μέτρα στην ΔΕΘ», αναφέρει και συνεχίζει: «Ακρίβεια, στεγαστικό, δημογραφικό δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς και σε ολιστικό πλαίσιο με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Το ενεργειακό που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το επενδυτικό κενό, η επιστροφή των νέων από το εξωτερικό, η αύξηση του μέσου μισθού, δεν αναφέρθηκαν. Απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα και όχι ημίμετρα, με δεδομένη την υπεραύξηση των εσόδων από την φορολογία που ξεπέρασε κατά το πρώτο 7μηνο του 2024 τις προσδοκίες του αρχικού προϋπολογισμού και την χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου υπάρχει περιθώριο…». «Για τις Μ.μ.Ε. δεν υπήρξε κάποια εξειδίκευση, όσον αφορά στο ενεργειακό και την φορολογία. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελ. επαγγελματίες, ενώ πολύ μικρές είναι οι βελτιώσεις στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών», καταλήγει ο κ. Παππάς.
ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ
«Περισσότερα για τις εισφορές…»
Στην εξαγγελία του πρωθυπουργού που αφορά τη μείωση, από 1η Ιανουαρίου 2025, κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, στέκεται ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
«Στο θέμα των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών αναμέναμε να ακούσουμε περισσότερα από τα του πρωθυπουργού σε σχέση και με τις διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης να άρει εμπόδια στο δρόμο για την ανάκαμψη και την ανάκτηση του χαμένου εδάφους των μνημονίων για τις επιχειρήσεις» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, συνεχίζει να έχει πάρα πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τις προσλήψεις και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας όσο και για την επιχειρηματική ανάκαμψη και επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ
Ψαλίδι στις προσδοκίες των ελ. επαγγελματιών
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Αχαΐας Δημήτρη Μπόκαρη, «τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι περιορισμένα και αφορούν πρώτα απ’ όλα το τέλος επιτηδεύματος που καταργήθηκε μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους. Η μείωση 1% στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές έρχεται σε αντίθεση με την πολλαπλή επιβάρυνση που έχουμε λόγω της αναπροσαρμογής των εισφορών για τους ελ. επαγγελματίες με βάση το ‘Νόμο Βρούτση’ και την αύξηση του κατώτατου μισθού και για το 2025. Τέλος, όσον αφορά την έκπτωση ενοικίου, δεν είδαμε αναπροσαρμογή στις φορολογικές κλίμακες και η τριετής απαλλαγή για κλειστά ακίνητα και τα ακίνητα που προέρχονται από βραχυχρόνιες που θα μετατραπούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν έχει εξειδικευτεί επαρκώς».
ΕΡΜΙΝΑ ΔΙΟΝΥΣΑΤΟΥ
Οι έμποροι και πάλι στο περιθώριο…
«Στον εμπορικό κόσμο της Πάτρας υπάρχει απογοήτευση διότι από το ‘πακέτο’ των μέτρων που ανακοινώθηκε, απουσιάζει κάθε αναφορά στην μικρομεσαία επιχείρηση που είναι πια μια συνήθης κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών. Από την δέσμευσή του μάλιστα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εξαιρεί τις επιχειρήσεις, ενώ δεν κάνει και καμία υποχώρηση σε σχέση με το τεκμαρτό, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα είχε διαφημιστεί ότι θα γίνουν κάποιες σοβαρές διορθωτικές κινήσεις.
Σε σχέση με το πλαίσιο αιτημάτων μας για το ενεργειακό δεν ακούσαμε επίσης ούτε λέξη. Βασικότερο όλων είναι ότι το σύνολο των ανακοινώσεων σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζει κάποια διάθεση στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος από την ακρίβεια που πλήττει το σύνολο της κοινωνίας και οδηγεί την πλειοψηφία των συναδέλφων σε απόγνωση και μαύρες σκέψεις και σχέδια για το μέλλον», αναφέρει η πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας Ερμίνα Διονυσάτου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο των αυξήσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΟΕΒΕΣ) Αχαΐας Δημήτρη Νικολακόπουλο, «η διατήρηση του τεκμαρτού εισοδήματος, όπως μάλιστα αυτό προβλέπεται να αυξηθεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν αμβλύνεται από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί… Η δε μείωση ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί πολλαπλά τις μεγάλες εταιρείες, ενώ ελάχιστη θα είναι η συνεισφορά του μέτρου στην στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνεισφορά που θα εξανεμισθεί πρακτικά από τις νέες έμμεσες επιβαρύνσεις στο λειτουργικό τους κόστος».
«Οι επιδοματικές ενισχύσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους δεν μπορούν να αντιστρέψουν την μείωση όγκου της κατανάλωσης για το μέσο νοικοκυριό, επιβραδύνουν απλώς την οικονομική καθίζηση, ενώ είναι σαφές ότι η διαρκής μείωση σε κατανάλωση και αγορές θα επιβάλλει διαρκώς νέα αύξηση των τιμών από τις επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Νικολακόπουλος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Εμπαιγμός για τους συνταξιούχους»
«Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνουν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Ήταν εμπαιγμός, καθώς δεν υπήρξε καμία αναφορά για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ούτε για την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, καθώς επίσης δεν υπήρχε παρέμβαση για την εξομοίωση των συντάξεων χηρείας παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει πως θα γίνονταν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Δυστυχώς και αυτό το θέμα έμεινε στις καλένδες», ανέφερε στην «Γ» ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παναγιώτης Διονυσόπουλος.
Υπογράμμισε, επίσης, πως «οι συντάξεις μας θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός πέρυσι έφθασε στο 11% και οι αυξήσεις που δόθηκαν ήταν 7,5% για όσους δεν είχαν προσωπική διαφορά. Δεν ήταν πραγματικές οι αυξήσεις που δόθηκαν στους συνταξιούχους, ενώ μην ξεχνάτε ότι λόγω των αυξήσεων έχουμε χάσει το 15% της αγοραστικής μας δύναμης λόγω της ακρίβειας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρις ότου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».