Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινά κότσια μελωμένα          

Published

on

 

Υλικά (για 4 άτομα):

1/2 κουτ. σούπας ξερό φασκόμηλο, καλά τριμμένο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο)

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

1/2 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι

1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

1/3 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι ροδιού (ή ίση ποσότητα από πετιμέζι ή μέλι, ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού)

4 χοιρινά κότσια, βάρους περίπου 1.500 γρ. το καθένα, με το κόκαλο (το κάθε κότσι αρκεί για 2 μερίδες)

40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Σε μπολ ανακατεύετε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο), το ξύσμα, το χοντρό αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο. Προσθέτετε 1 – 2 κουτ. σούπας από το πετιμέζι ροδιού (ή το μείγμα πετιμεζιού ή μελιού με λεμόνι) και ανακατεύετε, κατά προτίμηση με τα δάχτυλα, μέχρι να φτιάξετε ένα σχετικά πηχτό μείγμα, χωρίς όμως να λιώσετε το αλάτι. Γυρίζετε ένα κότσι ανάποδα, δηλαδή με το κόκαλο προς τα κάτω και το ψαχνό προς τα πάνω. Με τη λάμα ενός μαχαιριού κάνετε 2-3 βαθιές τομές στο ψαχνό (προσεκτικά, χωρίς να τρυπήσετε τη χοντρή πέτσα) και σε κάθε τομή βάζετε λίγο από το μείγμα πετιμεζιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα τρία κότσια. Τυλίγετε το καθένα ξεχωριστά σαν πακετάκι σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και το κάθε πακετάκι σε αλουμινόχαρτο. Σε μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο πετιμέζι ροδιού. Βάζετε τα κότσια σε ταψί να τα χωράει όσο γίνεται ακριβώς. Βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170° C και ψήνετε για 2 ώρες. Βγάζετε τα κότσια από το φούρνο, τα ξετυλίγετε από το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες και τα ξαναβάζετε στο ταψί μαζί με τα τυχόν υγρά τους. Με ένα πινελάκι τα αλείφετε με το μείγμα λαδιού – πετιμεζιού και τα ψήνετε για άλλα 30 λεπτά. Για να τα σερβίρετε, χαράσσετε την πέτσα τους και την αφαιρείτε μαζί με το υποδόριο λίπος. Μοιράζετε το μαλακωμένο, μελωμένο ψαχνό στα πιάτα και συνοδεύετε με μια καλή μουστάρδα και πατάτες φούρνου ή με πιλάφι.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement