Μαγειρική
Χοιρινό στη γάστρα με μέλι
Υλικά (για 4 άτομα):
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.
2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
300 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χοιρινού. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο για 3΄. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 1΄ να εξατμιστεί. Προσθέτετε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε το κρέας και ανακινείτε τη γάστρα να πάει παντού. Ψήνετε για 30΄, χαμηλώνετε στους 160°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα, να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά με το λάδι του. Σερβίρετε ζεστό. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να ψήσετε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζετε ώστε να ροδίσει. Γαρνίρετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ ή λευκό πιλάφι ή με σαλάτα εποχής.