Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: 1.600 ευρώ τον μήνα μόνο για… επιβίωση!
Κάπου 20.000 ευρώ (και κάτι «ψιλά») χρειάστηκε για αγορές το μέσο νοικοκυριό το 2023, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 5,3% σε σύγκριση με το 2022. Και όταν λέμε «αγορές», εννοούμε βασικά τρεις κατηγορίες: Είδη διατροφής, στέγαση και μεταφορές. Και εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα έξοδα της ενέργειας (ηλεκτρικό κ.λπ.) καταλαβαίνετε ότι η έννοια της «αγοράς» ισοδυναμεί με την έννοια της «επιβίωσης» και όχι της… κατανάλωσης.
Τα στοιχεία όμως γίνονται ακόμα… χειρότερα, εάν ληφθεί υπόψη ότι μεταξύ 2022 και 2023 καταγράφηκε και μείωση της κατανάλωσης σε όλα τα είδη διατροφής. Με απλά λόγια, ένα μέσο νοικοκυριό το 2023, χρειάστηκε περισσότερα χρήματα για να αγοράσει λιγότερα!
Αυτά δεν τα γράφουμε εμείς. Τα λέει η ΕΛΣΤΑΤ και φανταζόμαστε ότι είναι στοιχεία που δεν αμφισβητούνται από κανέναν.
Αλλά, ας προχωρήσουμε τη σκέψη μας και λίγο παρακάτω, πέρα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Ποιος είναι, άραγε, ο φόρος που πληρώνει ένας πολίτης με εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ τον χρόνο; Και πόσα είναι τα υπόλοιπα ανελαστικά έξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα είναι τα φάρμακα και οι ιατρικές εξετάσεις ή ακόμα και τα έξοδα των παιδιών του για το σχολείο; Εάν το μέσο νοικοκυριό χρειάζεται 1.600 ευρώ κάθε μήνα για τις απολύτως αναγκαίες υποχρεώσεις, τότε ποιο είναι το μέσο εισόδημα που πρέπει να έχει μία οικογένεια με δύο παιδιά για να τα βγάζει πέρα και μάλιστα χωρίς «πολυτέλειες» (διασκέδαση, διακοπές, κ.λπ.);
Δυστυχώς, η «εικόνα» που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με όσα αναφέραμε και πολλά άλλα που ίσως ξεχνάμε, δείχνουν την σκληρή πραγματικότητα της ακρίβειας και της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Δείχνουν και τον βαθμό ευθύνης της κυβέρνησης έναντι μίας κοινωνίας που μετά από μία 10ετή οικονομική κρίση, πέρασε σε μία άλλη κρίση σχεδόν χωρίς «ανάσα». Η πραγματική και οριζόντια αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων είναι η μία «απάντηση» που πρέπει να δοθεί. Γιατί η άλλη είναι πάντοτε το «χτύπημα» της ακρίβειας και ειδικά, της αισχροκέρδειας που εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα, σε πολύ μεγάλο βαθμό!