Μαγειρική
Γαύρος ψητός με πατάτες
Υλικά (για 4 άτομα):
700 γρ. πατάτες, σε πολύ λεπτές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1½ κιλό τομάτες, βρασμένες για 1-2 λεπτά και ψιλοκομμένες
500 ml νερό
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 κιλά γαύρος, καθαρισμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τις πατάτες με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις τομάτες, το νερό και το λάδι και αλατοπιπερώνετε.
Απλώνετε σε μεγάλο ταψί και ψήνετε για 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά. Αραδιάζετε πάνω από τις πατάτες τον γαύρο και ψήνετε για 4 λεπτά. Σβήνετε τον φούρνο, αφήνετε την πόρτα μισάνοιχτη και αφήνετε το φαγητό μέσα για 4 λεπτά, πριν σερβίρετε.