Connect with us

Ελλάδα

Τι αλλάζει στις προσλήψεις του Δημοσίου – Οι 10 παρεμβάσεις που θα βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία

Published

on

Με ποιες παρεμβάσεις επιταχύνονται οι διαδικασίες έτσι ώστε ο διορισμός των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς να ολοκληρώνεται μέσα σε τέσσερις μήνες. Μειώνονται οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για τη διεκδίκηση θέσεων που προκηρύσσονται, αλλά και για την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοπροσλαμβανόμενους. Με ποιο τρόπο θα καταργηθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον έλεγχο των φακέλων των υποψηφίων. Ποιοι περιορισμοί θα ισχύουν για όσους είχαν επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, αλλά δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση.

Του Γιώργου Λυκουρέντζου – Πηγή: Realnews

Με δέκα διατάξεις-τομές επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ΑΣΕΠ και να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία υποψηφίων αλλά και φορέων του Δημοσίου. Το σχέδιο το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου επιχειρεί να δώσει ένα καίριο πλήγμα στο μείζον πρόβλημα της καθυστέρησης, με απώτερο στόχο την επίσπευση της διαδικασίας προσλήψεων από διάστημα τριών ετών ακόμα και στους τέσσερις μήνες.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η αρμόδια υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, τυγχάνει ήδη επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή και χαρακτηρίζεται ως η πρώτη σοβαρή και ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος. Περιλαμβάνει δέκα διατάξεις για την επίσπευση της διαδικασίας με σύντμηση προθεσμιών αλλά και φίλτρα, ώστε να αποτρέπονται «καταχρηστικές» αιτήσεις. Την ίδια ώρα, με διάταξη του νομοσχεδίου προωθείται και η διαλειτουργικότητα του ΑΣΕΠ με άλλους φορείς του Δημοσίου, ώστε να μη χάνεται χρόνος στον έλεγχο των δικαιολογητικών.

Στο απροχώρητο το ΑΣΕΠ

Το ζήτημα του ΑΣΕΠ είχε φτάσει στο απροχώρητο χωρίς (είναι η αλήθεια) η ευθύνη να ανήκει αποκλειστικά στην ανεξάρτητη Αρχή. Απασχόλησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έδωσε στα μέσα του καλοκαιριού το «πράσινο φως» για την εκπόνηση νέου σχεδίου δράσης, που θα επισπεύδει τη διαδικασία προσλήψεων. Όπως χαρακτηριστικά λέει στη Realnews ανώτατο στέλεχος του ΑΣΕΠ, η καθυστέρηση στη διαδικασία της πρόσληψης ήταν μια από τις βασικές αιτίες, ώστε ακόμα και επιτυχόντες να αρνούνται τις θέσεις, καθώς στο μεσοδιάστημα είχαν βρει εργασία που τους ικανοποιούσε.

Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετές προκηρύξεις να καθυστερούν για μήνες, ενώ την ίδια ώρα η διαδικασία ολοκλήρωσης μιας πρόσληψης έφτανε ακόμα και στα τρία χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα είχε αναφερθεί στο ζήτημα, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σύντμηση του χρονοδιαγράμματος μιας πρόσληψης σε έναν χρόνο. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η πρόβλεψη φαίνεται να είναι ακόμα πιο αισιόδοξη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εκτιμά πως μπορεί να μειώσει το χρονοδιάγραμμα -κατά μέσο όρο- σε έξι ή ακόμα και σε τέσσερις μήνες.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι τα εξής:

  1. Η απόφαση κατανομής θέσεων για ΑμεΑ θα λαμβάνεται υποχρεωτικά μέσα σε έναν μήνα από την κοινοποίηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων.
  2. Ενισχύεται η μοριοδότηση του κριτηρίου της εντοπιότητας για την πρόσληψη σε φορείς του Δημοσίου που βρίσκονται σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό που κατοικεί μόνιμα σε αυτούς. Εκτιμάται ότι η πριμοδότηση της εντοπιότητας θα περιορίσει φαινόμενα άρνησης αποδοχής διορισμού, τα οποία εκ των πραγμάτων καθυστερούν τη διαδικασία.
  3. Υποχρεωτική μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση της ατομικής συνέντευξης για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στόχος της ρύθμισης είναι η σύντμηση του χρόνου σύνταξης των πρακτικών της συνέντευξης.
  4. Δυνατότητα απόδοσης ενός τυχαίου αριθμού ανά προκήρυξη σε κάθε υποψήφιο με σκοπό την επίλυση τυχόν ισοβαθμίας μεταξύ υποψηφίων, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση κριτήρια. Ειδικότερα, η εν λόγω διάταξη καθίσταται αναγκαία προκειμένου να περιορίζονται τυχόν προσφυγές στη διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης, η οποία απαιτεί χρόνο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της. Με σκοπό την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των αποτελεσμάτων, με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα (με απόφαση του ΑΣΕΠ), για διαδικασίες με εκτιμώμενη αθρόα συμμετοχή, η σειρά κατάταξης των ισοβαθμούντων υποψηφίων να καθορίζεται βάσει τυχαίου αριθμού που θα λαμβάνουν οι υποψήφιοι ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησής τους, ώστε να διασφαλίζονται και στην περίπτωση αυτή η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων.
  5. Αυξάνεται από τα πέντε στα δέκα έτη το απαιτούμενο διάστημα που πρέπει να έχει παρέλθει από τον διορισμό ή την πρόσληψη ενός δημοσίου υπαλλήλου, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων ίδιας ή κατώτερης κατηγορίας από αυτή στην οποία ήδη υπηρετεί.
  6. Δικαιολογητικά καταχωρισμένα στο μητρώο υποψηφίων του ΑΣΕΠ δεν ελέγχονται εκ νέου από την Αρχή ως προς την ακρίβεια και τη γνησιότητά τους.
  7. Κώλυμα συμμετοχής επί τριετία σε νέα διαδικασία κάλυψης θέσεων σε φορείς του Δημοσίου για όποιον, ενώ διορίστηκε, δεν αποδέχθηκε τον διορισμό ή παραιτήθηκε εντός 12 μηνών από την πρόσληψή του. Το εν λόγω κώλυμα κρίνεται εύλογο ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους υποψηφίους που μετέχουν εν γένει σε διαδικασίες προσλήψεων του Δημοσίου χωρίς να στοχεύουν σε συγκεκριμένη θέση και, ενώ κρίνονται διοριστέοι, είτε δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, είτε δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία, είτε παραιτούνται εντός του έτους διορισμού ή πρόσληψής τους.
  8. Μειώνεται από τις 20 στις 15 ημέρες η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού υποψηφίου, ενώ μειώνεται από τις 30 στις 20 ημέρες η προθεσμία διορισμού ή πρόσληψης από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών. Τέλος, εισάγεται απώτατο χρονικό όριο τριετίας για τη διαδικασία αναπληρώσεων σε μία προκήρυξη από επιλαχόντες, η οποία δημιουργεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού.
  9. Μειώνεται η προθεσμία της δημοσίευσης των πράξεων διορισμού των δημοσίων υπαλλήλων από τους τρεις στους δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης κατανομής.
  10. Μειώνεται η προθεσμία για την ανάληψη υπηρεσίας από τον έναν μήνα στις 20 ημέρες.

Ενίσχυση της εντοπιότητας

Στο νομοσχέδιο καθίσταται σαφές ότι το υπουργείο Εσωτερικών δίνει μεγάλο βάρος στην πριμοδότηση της εντοπιότητας, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο πολλές θέσεις οι οποίες έμεναν κενές σε ακριτικές περιοχές, σε ορεινούς και σε νησιωτικούς δήμους, θα καλυφθούν.

Πριν από δύο μήνες, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος είχε προϊδεάσει για τη ρύθμιση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ανοίξει μια θέση στον δήμο Πρεσπών και υπάρχει ενδιαφερόμενος πτυχιούχος από τις Πρέσπες, θα πριμοδοτηθεί σε τέτοιο σημαντικό βαθμό, ώστε να διοριστεί κοντά στον τόπο κατοικίας του. Θα δώσουμε κίνητρο σε έναν νέο άνθρωπο να μείνει στον τόπο του, ενώ ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα και στις τουριστικές περιοχές θα βγούμε από ένα τρομερά μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, το οποίο είναι η στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το ενοίκιο είναι πολύ υψηλότερο, ακόμα και από τον μισθό ενός νεοδιοριζόμενου δημοσίου υπαλλήλου».

Για να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό το νομοσχέδιο ορίζει ότι όλοι οι ορεινοί και όλοι οι νησιωτικοί δήμοι θα πάρουν αυξημένη μοριοδότηση 40 μορίων, η οποία de facto θα προτάξει τους υποψηφίους της περιοχής έναντι των άλλων. Παράλληλα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για πρώτη φορά αίρεται το πληθυσμιακό κριτήριο για το σύνολο των νησιών, άρα η αυξημένη μοριοδότηση θα ισχύει για παράδειγμα και για τη Ρόδο και για τη Γαύδο, για το σύνολο των ορεινών δήμων αλλά και για όλους τους δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων. Την ίδια ώρα, με επιπλέον 20 μόρια θα πριμοδοτηθούν οι παραμεθόριες περιοχές και οι δήμοι κάτω των 25.000 κατοίκων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement