Connect with us

Μαγειρική

Κωνσταντινουπολίτικος μουσακάς

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα):

800 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος από σπάλα (ή μισός μισός)

3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 τομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρια, τριμμένες + 3 τομάτες, σε φέτες 1 εκ.

1 μικρό μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1½ κιλό μελιτζάνες, σε φέτες περίπου 1 εκ.

40 γρ. αλάτι (για τις μελιτζάνες)

60 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο

40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε τις μελιτζάνες σε μπολ με 2 λίτρα νερό και τα 40 γρ. αλάτι, για 1 ώρα. Tις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με πετσέτα. Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα ρίχνετε 4-5 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 6 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε με πιρούνι, για να διαλυθεί σε μικρά κομματάκια και να μην κάνει σβόλους, για 10 λεπτά ή μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε τις τριμμένες τομάτες, τον μισό μαϊντανό, μετριάζετε τη φωτιά και μαγειρεύετε χωρίς καπάκι για 20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνετε τις μελιτζάνες στο ταψί και απλώνετε από πάνω τον κιμά. Αραδιάζετε τις τομάτες σε φέτες, αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με τα 40 ml ελαιόλαδο και ψήνετε για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζετε, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε με γιαούρτι και πράσινη σαλάτα με γραβιέρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement