Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κοινωνία από την κυβέρνηση της ΝΔ- Του Θέμη Μπάκα

Published

on

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε κάνει «σημαία» της τη μείωση των φόρων, προβαίνει πλέον συστηματικά σε μια άνευ προηγουμένου φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, με κύριο σημείο αναφοράς την έμμεση φορολογία που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Για του λόγου το αληθές, προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση μεταξύ των κρατών – μελών του που τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νότια Κορέα (με αύξηση 2,2%) και στη δεύτερη η Νορβηγία, λόγω της έκτακτης φορολογίας που επιβλήθηκε στα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών.

Στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5%, κυρίως από την έμμεση φορολογία, η οποία είναι κατεξοχήν κοινωνικά άδικη λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα της, εφόσον πλήττει αδιακρίτως όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και μόνο τυχαία δεν είναι η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την ίδια ώρα που η ανεξέλεγκτη ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά.

Αναπόφευκτη επίπτωση είναι η μείωση, κατά 1,9%, που κατέγραψε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ για τον μέσο όρο του Οργανισμού στην ίδια σύγκριση καταγράφεται αύξηση κατά 0,9%.

Κατακόρυφη η αύξηση των χρεών στο Δημόσιο

Με την επιδείνωση του συγκεκριμένου οικονομικού δείκτη, επόμενο ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που χρωστά στο Δημόσιο, όπως να αυξηθούν και τα χρέη προς αυτό, καθώς η πλειοψηφία αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλών της.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τον Απρίλιο, 4.645.591 πολίτες είχαν χρέη στο Δημόσιο, όταν το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι, ήταν 3.687.278. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 958.313 οι πολίτες με χρέη στο Δημόσιο μέσα σε μόλις έναν χρόνο!

Το συνολικό χρέος στο Δημόσιο ανέρχεται στα 155 δισ. ευρώ, οι οφειλές στην εφορία ανήλθαν σε 107,057 δισ. ευρώ και στον ΕΦΚΑ σε 47,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το πρώτο τετράμηνο του 2024, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 2,924 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που παρέμειναν ανεξόφλητοι ανήλθαν σε 2,607 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά, ενώ μόλις το 4% του συνολικού χρέους είναι σε ρύθμιση!

Παράλληλα, από τους 4.645.591 οφειλέτες, οι 2.112.703 είναι ευάλωτοι σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.520.015 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών!

Το 77% των οφειλών από

το 0,2% των οφειλετών

Όσον αφορά αναλυτικότερα την κατανομή των οφειλετών και του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, διαπιστώνεται ότι το σύνολο σχεδόν των οφειλών (96,5%) πηγάζει από την κατηγορία άνω των 10.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 77% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 90,6% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ, με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,5% των συνολικών οφειλών.

 

Eurostat: Δύο στους τρεις Έλληνες

αυτοπροσδιορίζονται ως φτωχοί

Παράλληλα, τα δύο τρίτα των Ελλήνων (67%) αυτοπροσδιορίζονταν ως φτωχοί, το 2023, περισσότεροι από κάθε άλλο λαό της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπου κατά μέσο όρο μόνο ο ένας στους τέσσερις πολίτες θεωρούσε τον εαυτό του φτωχό.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι οι δεύτεροι «υποκειμενικά πιο φτωχοί» στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν οι Βούλγαροι, αλλά με ποσοστό χαμηλότερο από το 50%.

Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι το διάμεσο διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων (median equivalised disposable income) ήταν πέρυσι μειωμένο κατά 28,4%, συγκριτικά με το 2010, τη χρονιά που άρχισαν τα μνημόνια και η μείωση των εισοδημάτων, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 18,5%.

Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (87,6%) δήλωναν πέρυσι ότι είχαν τουλάχιστον κάποια δυσκολία να καλύψουν τις ανάγκες τους, κατέχοντας έτσι μία ακόμη αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία τα ποσοστά των Ελλήνων που δεν κάλυψαν ανάγκες τους για ιατρικές εξετάσεις ήταν τα υψηλότερα.

Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την κοινωνία στο αδιέξοδο. Και ως εκ τούτου, επιβάλλεται να εφαρμοστεί μια διαμετρικά αντίθετη πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, προς όφελος των πολλών.

(*) Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement