Μαγειρική
Κορμός λευκής σοκολάτας με ξερά σύκα
Υλικά (για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ)
Για το μπισκότο
100γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ. ζάχαρη
100γρ. καρύδια, τριμμένα
Για τον κορμό
320γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
120γρ. κρέμα γάλακτος
2 σπόρους κάρδαμο, σπασμένους
150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75γρ. ζάχαρη άχνη
150γρ. σύκα ξερά, κομμένα στα 4
100γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε σε μπολ όλα τα υλικά για το μπισκότο και με τα δάχτυλα ανακατεύετε έως ότου γίνουν μια ενιαία, σφιχτή μάζα. Στρώνετε μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θρυμματίζετε επάνω τη ζύμη του μπισκότου, απλώνοντας την σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνετε στο φούρνο για 22 λεπτά, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το μπισκότο να κρυώσει. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, μαζί με την κρέμα γάλακτος και το κάρδαμο. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα του βουτύρου και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα σύκα, τα καρύδια και το μπισκότο το οποίο έχετε σπάσει σε μικρά και μεγάλα κομμάτια. Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν όλα τα υλικά από τη σοκολάτα. Σε μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα και αδειάζετε μέσα το μίγμα του κορμού. Καλύπτετε την επιφάνειά του με τα κομμάτια της λαδόκολλας που προεξέχουν και βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες να παγώσει και να σταθεροποιηθεί. Εάν θέλετε να παγώσει πιο γρήγορα, το βάζετε στην κατάψυξη για 3 ώρες. Αφού παγώσει ο κορμός, ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και σερβίρετε. Ο κορμός διατηρείται στο ψυγείο.