Ελλάδα
Χαμηλώνει ο πήχης των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβριο
Κλίμα μειωμένων χρεώσεων για τον Νοέμβριο σηματοδοτεί η χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής του Οκτωβρίου παρότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κρατούν επιφυλάξεις για το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνουν οι τιμές λόγω της έλευσης του χειμώνα αλλά και της ανόδου του TTF.
Χθες οι τιμές στο συμβόλαιο φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών κατέρρευσαν από τα 40 στα 38,5 ευρώ, φτάνοντας όμως τις προηγούμενες μέρες στα υψηλά των 42-43 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν τις τιμές να διατηρούνται στα επίπεδα των 41 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και την Άνοιξη του 2025.
Το σήμα των μειωμένων τιμολογίων του Νοεμβρίου έδωσε χθες και ο Ήρωνας ανακοινώνοντας μείωση κατά 13,5% της τιμής του πράσινου τιμολογίου. Είχε προηγηθεί η Protergia με μειωμένα κατά 7% τα τιμολόγια του μήνα στα 14,9 ευρώ η κιλοβατώρα. Οι πάροχοι ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν σταδιακά σήμερα το βράδυ τις τιμές του ρεύματος με την ΔΕΗ να κινείται σε ανάλογη αναπροσαρμογή τιμολογίων και να ανακοινώσει χρεώσεις στην περιοχή των 14 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η πορεία των τιμών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και κατά το χθεσινό ενεργειακό φόρουμ Renewable & Storage Forum. Το πρόβλημα ανέδειξε –μεταξύ άλλων- ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος λέγοντας ότι το φθηνό κόστος ΑΠΕ δεν φτάνει στον καταναλωτή. «Δυστυχώς υπάρχει στην Ελλάδα μια αυτόματη μετακύλιση των τιμών χονδρικής στη λιανική, κάτι που είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη». Όπως τόνισε το καλοκαίρι υπήρχαν και πάλι ουρανοκατέβατα κέρδη, αφού τιμολογείται η ενέργεια στο οριακό κόστος και πρόσθεσε ότι όταν η χονδρική τιμή είναι συστηματικά υψηλότερη του μέσου κόστους, τότε δεν λειτουργεί σωστά η αγορά και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Το μέσο κόστος, όπως είπε ήταν το φετινό Ιούλιο και Αύγουστο μικρότερο κατά 40 ευρώ από τη χονδρική τιμή.
Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να δημιουργηθεί ένα ανανεώσιμο pool εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας που ο προμηθευτής θα αγοράζει από δύο αγορές.