Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: Ή αλλάζουμε ή… βουλιάζουμε!
«Βούλιαξε» η Θεσσαλία πέρυσι, ωστόσο, παρά την ισχυρή κινητοποίηση του κράτους, η αλήθεια είναι πως… κείται μακράν της Αθήνας. Γι’ αυτό και μετά τον πρώτο καιρό με τα «πλημμυρισμένα ρεπορτάζ» και τις εικόνες του σοκ και του δέους, έσβησαν τα ισχυρά φώτα της δημοσιότητας και απέμειναν κάποια… φωτάκια από καιρού εις καιρόν να θυμίζουν την καταστροφή που έγινε εκεί και η οποία, για να αποκατασταθεί, χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα, χρόνο, αλλά κυρίως… αλλαγή λογικής και νοοτροπίας.
Και να που προχθές είδαμε και τη Βαλένθια. Είδαμε εικόνες που σοκάρουν. Από μία μεγαλούπολη της Ισπανίας και όχι κάποια επαρχία τριτοκοσμικής χώρας. Και μαζί με την ανατριχίλα που κάποιοι μπορεί να ένιωσαν βλέποντας τις εικόνες, είπαν «πάλι καλά που αυτό δεν έγινε εδώ». Ε, και; Ησυχάσαμε τώρα; Αλλά, εδώ που τα λέμε, η Βαλένθια κείται ακόμα πιο μακράν της Αθήνας.
Ωστόσο, αν και το απευχόμαστε, ίσως να έρθει κάποια στιγμή που κάτι αντίστοιχο να μην συμβεί στη Θεσσαλία ή – πολύ μακρύτερα – στη Βαλένθια, παρά μέσα στην «καρδιά» του ελληνικού κράτους, στην Αθήνα. Και τότε;
Τότε θα είναι αργά…
Εδώ και χρόνια «φωνάζουμε» πως η κλιματική αλλαγή επιβάλλει τη λήψη γενναίων αποφάσεων, φυσικά και πακτωλούς χρημάτων. Χρημάτων που πρέπει να δαπανηθούν για να αλλάξουν εντελώς οι δομές και οι υποδομές στις πόλεις και τα χωριά μας. Χρημάτων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να… γκρεμιστούν τα «εκτρώματα» που έχουμε δημιουργήσει ως πόλεις, άλλοτε καλύπτοντας ποτάμια και ρέματα και άλλοτε, με προδιαγραφές 50 (και πλέον) ετών πριν, όταν κανένας δεν φοβόταν ακόμα τη δύναμη της φύσης.
Ας είμαστε ειλικρινείς: Αρκούν οι απλοί και «παραδοσιακοί» καθαρισμοί ποταμών και χειμάρρων; Αρκούν τα κλασικά αντιπλημμυρικά έργα; Όχι και πάλι όχι!
Κανένας δήμαρχος και κανένας περιφερειάρχης δεν μπορεί να κάνει κάτι πολύ σημαντικό για να αποφύγει μία μεγάλη καταστροφή. Κανένας στρατηγός δεν μπορεί να ανακόψει τη δύναμη της φύσης. Το μόνο που μπορεί να γίνει, πέρα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε παγκόσμια κλίμακα για τον περιορισμό των αιτιών της κλιματικής αλλαγής, είναι να… δομήσουμε διαφορετικά τον τόπο μας. Όπου χρειάζεται, από την αρχή!
Σιγά – σιγά, βλέπουμε πως κάποιοι το λένε. Το είπε ο Βασίλης Κικίλιας, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» που θα αποζημιώνει πολίτες για να κατεδαφιστούν οικίες. Πρέπει να αρχίσουν να το λένε όλοι, όμως. Γιατί ακριβώς εδώ ταιριάζει η έκφραση: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»!