Πολιτική
Διπλωματία σε δύο μέτωπα: Οι λεπτές ισορροπίες με Τουρκία και Αλβανία
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έλευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, όπου θα εξακριβωθεί αν υπάρχει η ελάχιστη τουλάχιστον βάση επί της οποίας μπορούν να εκκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ή αν όσοι αντιδρούν και εκφράζουν προβληματισμούς για τα ελληνοτουρκικά ακόμη και εντός Νέας Δημοκρατίας είχαν δίκιο εξαρχής.
Από την άλλη, ορθάνοιχτα παραμένουν τα ζητήματα με την Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, καθώς στη νέα του φιέστα στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, ο Αλβανός Πρωθυπουργός επέλεξε, αν και σε χαμηλότερους τόνους, να προκαλέσει αποκαλώντας «νεκρό όρο» τη Βόρεια Ήπειρο.
Η NAVTEX, το μήνυμα της Αθήνας και η προσπάθεια για το … ακατόρθωτο
Το τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η Άγκυρα ήδη δείχνει τις προθέσεις της για σκληρή διπλωματία, εκδίδοντας NAVTEX την περασμένη Παρασκευή με την οποία αμφισβητεί στην πράξη Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και μιλά για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου όπου συνεχίζει τις έρευνες το σκάφος Ο/V AEGAEO για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν πρόκειται να κάνει, αλλά θα επιχειρήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα να πείσει την Άγκυρα πως ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά σε καμία λύση.
Γεραπετρίτης και Φιντάν πρέπει να πετύχουν το ακατόρθωτο. Αρχικά να συμφωνήσουν στο εύρος της συζήτησης, που για την Αθήνα είναι παγίως ένα και μόνο ένα, η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν πως στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα εφαρμόζεται απαρεγκλίτως το Διεθνές Δίκαιο. Αν συμφωνήσουν σε αυτές τις γενικές παραδοχές, θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συνέχεια στη σύνθεση των διαπραγματευτικών ομάδων και στο χρονοδιάγραμμα που η Αθήνα θέλει να είναι σφιχτό.
Τότε και μόνο τότε όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός εξωτερικών θα μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο και το ζήτημα θα πάει και πάλι στους αρχηγούς κρατών ώστε να ληφθεί ειδική εντολή και να ανοίξουν στο τραπέζι οι χάρτες ώστε να αποφασιστεί πως θα γίνει η οριοθέτηση.
Τα βήματα είναι πολλά και είναι ακόμη περισσότερα όσα μπορεί να πάνε στραβά μέχρι τότε.
Η πρόκληση Ράμα και η απάντηση της Αθήνας
Ακόμη και την ύπαρξη του όρου Βόρεια Ήπειρος αρνήθηκε ο Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της φιέστας που έστησε στη Θεσσαλονίκη … μήνες μετά από την τελευταία στο Γαλάτσι.
«Πιστεύω ότι ο όρος Βόρεια Ήπειρος, όταν κάποιος εδώ το χρησιμοποιεί για να μιλήσει για τη νότια Αλβανία είναι απλά τελείως ανακριβές και για μένα νεκρός, δήλωσε ο κ.Ράμα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της φιέστας.
«Τι σημαίνει Βόρεια Ήπειρος δεν καταλαβαίνω τον όρο», αναρωτήθηκε δήθεν ειλικρινά, ενώ πρόσθεσε πως τα μέλη της ελληνικής μειονότητας «δεν γεννήθηκαν στη Βόρεια Ήπειρο αλλά γεννήθηκαν στην Αλβανία, ήταν πάντα Αλβανία και ποτέ δεν ήταν Ελλάδα».
Όμως ο κύριος Ράμα απαντώντας σε ερώτηση του Alpha επέλεξε να φλερτάρει με το θράσος, αναφερόμενος και στο τεράστιο θέμα του ιδιοκτησιακού. Όταν τέθηκε το ζήτημα της υφαρπαγής των περιουσιών της μειονότητας που προωθούν τα Τίρανα εδώ και χρόνια ο κ.Ράμα δήλωσε ανήξερος και έκανε λόγο για προπαγάνδα και fake news.
«Διαβάζω πολλές ανοησίες στον ελληνικό τύπο για απαλλοτριώσεις, αυτά δε βασίζονται σε γεγονότα, είναι προπαγάνδα. Τα δεδομένα είναι πως απλά το ιδιοκτησιακό αποτελεί θέμα για όλη τη χώρα και προχωράμε», απάντησε. Δήλωσε μάλιστα ενθουσιασμένος στο ενδεχόμενο η Αθήνα να μοιραστεί την τεχνογνωσία της και να συνεργαστούν τα δύο κτηματολόγια στο μέλλον.
Με αυστηρό τρόπο σε όλα όσα ακούστηκαν από τα χείλη Ράμα στη Θεσσαλονίκη απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας σημειώνει το Υπουργείο. “Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024” προειδοποιεί η Αθήνα.
Σήμερα η νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το βλέμμα των «γαλάζιων» είναι σήμερα στραμμένο και πάλι στη συμπρωτεύουσα.
Ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Καραμανλής, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» από όπου σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece δεν θα απουσιάζουν οι αναφορές στα εθνικά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
CNN.gr