Ελλάδα
Ισραήλ: Οι διαρροές από το γραφείο του Νετανιάχου έβλαψαν την υπόθεση των ομήρων, λέει δικαστήριο
Πλήγμα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι μοιραίο, για την πρωθυπουργία του Μπένιαμιν Νετανιάχου εξακολουθεί να είναι η υπόθεση της διαρροής απόρρητων εγγράφων από το γραφείο του σε ευρωπαϊκά έντυπα.
Μετά την άρση της λογοκρισίας τις τελευταίες ημέρες, έγινε γνωστό ότι πρώην εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης συνελήφθη για τη διαρροή του υλικού που μπορεί να υπονόμευε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.
Αυτό τουλάχιστον έκρινε δικαστήριο που ανακοίνωσε ότι ο Έλαϊ Φέλντσταϊν και άλλα τρία άτομα βρίσκονται υπό έρευνα για τη διοχέτευση του υλικού.
Τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το BBC, το ραδιόφωνο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι έγινε και πέμπτη σύλληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν ταγματάρχη του τμήματος ασφάλειας πληροφοριών του κλάδου πληροφοριών του στρατού, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την πρόληψη και τη διερεύνηση διαρροών.
Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι όλοι οι ανώνυμοι ύποπτοι προέρχονται από αυτή τη μονάδα.
Το υλικό δόθηκε στη βρετανική εφημερίδα Jewish Chronicle και στη γερμανική Bild. Τα έγγραφα υποστήριζαν ότι η Χαμάς σχεδίαζε να μεταφέρει λαθραία Ισραηλινούς ομήρους στην Αίγυπτο με σκοπό να υπονομεύσει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Μετά τη δημοσίευση των άρθρων τον Σεπτέμβριο, οι IDF ξεκίνησαν έρευνα για να ανακαλύψουν την πηγή των διαρροών. Αυτό οδήγησε τελικά στη σύλληψη του Φέλντσταϊν μαζί με τους άλλους τρεις, οι ταυτότητες των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Ο Φέλντσταϊν συνόδευε συχνά τον Νετανιάχου σε ταξίδια μέσα και έξω από τη χώρα. Στο παρελθόν είχε εργαστεί για τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει εκπρόσωπος των IDF.
Από την πλευρά του ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί ότι το προσωπικό του πρωθυπουργικού γραφείου έχει υποπέσει σε αδίκημα. Είπε μάλιστα ότι ο Φέλντσταϊν δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητο υλικό.
Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει πάντως την κυβέρνησή του για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, μητέρα της οποίας ο γιος κρατείται όμηρος από τη Χαμάς στη Γάζα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ για «κυνική επιχείρηση εξαπάτησης».
Πάνω από 100 όμηροι από τους 251 που πήρε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 παραμένουν στα χέρια της οργάνωσης. Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι όλοι είναι στη ζωή.