Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Ο Παύλος Πολάκης μιλά στη “ΓΝΩΜΗ”: «Ποτέ δεν έκανα κρυφές συμφωνίες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ
«Όποιο και αν είναι τα αποτέλεσμα, η επόμενη μέρα θα με βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Γ» ο υποψήφιος πρόεδρος του, Παύλος Πολάκης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος. «Εγώ ποτέ μου δεν έκανα κρυφές συμφωνίες με κανένα και με καμία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ασκώντας δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασελλάκη, για τον οποίο λέει ότι είναι «μία έντονα ναρκισσιστική προσωπικότητα, με σοβαρά στοιχεία αυταρχισμού και κυνισμού», ο Παύλος Πολάκης καλεί τους ανθυποψηφίους του «να τοποθετηθούν προγραμματικά αλλά και αντιπαραθετικά».
Ο Παύλος Πολάκης θα έρθει αύριο στην Πάτρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του.
Θεωρείτε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίστηκε στη δίνη της εσωστρέφειας;
Ο Κασσελάκης τράβηξε την κουρτίνα και έδειξε ότι πίσω από αυτήν υπήρχε εδώ και χρόνια ένα κόμμα που παράγει περισσότερη τοξικότητα, παρά ανιδιοτέλεια και συντροφικότητα. Λειτουργώντας σαν καταλύτης, βοήθησε να αναδειχθούν χρόνιες παθογένειες του κόμματος. Επομένως, δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την εσωστρέφεια.
Όμως, η ανυπαρξία πολιτικής συγκρότησης και βασικών γνώσεων του ιδίου περί της πολιτικής, της ιστορίας και της κοινωνίας, ήταν αυτή που μας οδήγησε σε αυτόν τον – χωρίς τέλος- κύκλο της εσωστρέφειας.
Δεν είναι δυνατόν ένας αρχηγός κόμματος της Aριστεράς και δη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να περιφέρεται για μήνες από σέλφι σε σέλφι, παράγοντας ειδήσεις μόνον για την προσωπική του ζωή και την όποια περιουσία του, και μάλιστα να μην το αντιλαμβάνεται κιόλας.
Κάνατε λάθος που τον υποστηρίξατε ή θεωρείτε ότι πράξατε αρχικά το σωστό;
Έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη στο ερώτημα, αλλά ευχαρίστως να το ξεκαθαρίσω πάλι. Τον Κασελλάκη, ούτε τον γνώριζα από παλιά, ούτε πολύ περισσότερο τον επέβαλα.
Στην εποχή της προεδρικής εκλογής και υπό τις συνθήκες μιας τεράστιας πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεώρησα ότι έπρεπε όλοι και όλες μας να κάνουμε χώρο σε κάποιον νεότερο.
Ο συγκεκριμένος έδειχνε μορφωμένος, έξυπνος, σίγουρα επικοινωνιακός, και το κυριότερο, δεν κουβαλούσε τη φθορά της κυβερνητικής και αντιπολιτευτικής – μετά το 2019- περιόδου.
Όπως έχω πολλές φορές παραδεχθεί, έκανα λάθος. Ο Κασσελάκης αποδείχτηκε πρόσωπο μηδενικής πολιτικής συγκρότησης, αλλά το χειρότερο, μηδενικής προσωπικής αξιοπιστίας. Είναι μία έντονα ναρκισσιστική προσωπικότητα, με σοβαρά στοιχεία αυταρχισμού και κυνισμού, ενώ δεν έδειξε καμία διάθεση να λειτουργήσει συλλογικά.
Γι’ αυτόν το λόγο θεώρησα απολύτως αναγκαίο για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και του τόπου, να θέσω θέμα ηγεσίας, προκειμένου να τελειώσει η τραυματική για το κόμμα περίοδος Κασελλάκη. Το έκανα υπεύθυνα και ανοικτά, όταν διαπίστωσα οριστικά ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον ο άνθρωπος αυτός να εκπέμψει έστω μια πρόταση οποιουδήποτε αριστερού και φιλολαϊκού αφηγήματος.
Έχετε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι εν όψει των εκλογών θα πρέπει να διεξαχθεί πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Γίνεται;
Από τη μεριά μου γίνεται από την αρχή μια τεράστια προσπάθεια να μιλήσουμε πολιτικά και προγραμματικά. Σε κάθε μου εμφάνιση, δίνω έμφαση στους έξι πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί το πρόγραμμα μας και τους οποίους παρουσίασα πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου πλειοψήφησε η πρόταση μομφής. Τολμώ να πω ότι οι ανθυποψήφιοί μου δεν είναι τόσο ευκρινείς προγραμματικά. Δεν ισχυρίζομαι πως ό,τι λέω είναι σωστό, ισχυρίζομαι, όμως, ότι όλοι οφείλουν να τοποθετηθούν προγραμματικά αλλά και αντιπαραθετικά αν έχουν άλλη άποψη, σε όσα προτείνω.
Όσον αφορά το debate, θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον χώρο μας, αν δεν διεξαχθεί τουλάχιστον μια τηλεμαχία. Δεν είναι δυνατόν να κυνηγάμε τη ΝΔ, πριν ακόμα τις εκλογές του 2012, με αρχηγό τότε τον Αντώνη Σαμαρά, για τη διεξαγωγή ενός debate και τώρα εμείς να μην το υλοποιήσουμε.
Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να φανούμε συνεπείς στην άποψη μας ότι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος είναι απαραίτητος σε τέτοιες περιπτώσεις και να διεξάγουμε μια τηλεμαχία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και πιο διαδραστική, η οποία θα αποτελέσει παράδειγμα για μελλοντικές παρόμοιες διαδικασίες.
Δυστυχώς, στις προεδρικές εκλογές του 2023 αυτό δεν έγινε με ευθύνη τότε του Κασσελάκη.
Μπορείτε να εγγυηθείτε την επομένη ημέρα την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ;
Απολύτως, και μάλιστα με απόλυτη διαφάνεια. Γιατί, ξέρετε, εγώ ποτέ μου δεν έκανα κρυφές συμφωνίες με κανένα και με καμία.
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί θεωρούν δεδομένη μια νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Σας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο;
Αν εννοείτε να κάνει κόμμα ο Κασσελάκης, δεν το θεωρώ ούτε διάσπαση ούτε σοβαρή εξέλιξη. Ακόμα ένας Δελαπατρίδης που με τον καιρό θα ξεχαστεί.
Αυτό που πράγματι με προβληματίζει είναι: α) με ποιον τρόπο θα βάλουμε φρένο στα σενάρια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και στην μετατροπή του σε μια άμορφη δύναμη του «μεσαίου χώρου», χωρίς «πολιτικές γωνίες» και μακριά από τον εργαζόμενο λαό και β) πώς θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ενός προγράμματος που θα δίνει μια εφικτή εναλλακτική πρόταση απέναντι στο σημερινό σύστημα εξουσίας. Αυτά τα δύο υπόσχομαι να τα επαναφέρω στη σωστή τους βάση.
Θα παραμείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος;
Το έχω δηλώσει ξεκάθαρα. Όποιο και αν είναι τα αποτέλεσμα, η επόμενη μέρα θα με βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχω δε καλέσει όλους να τοποθετηθούν ανάλογα.
Προς το παρόν, όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πτώση του στην πέμπτη θέση. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια αυτής της πτώσης;
Έχουν μία βάση προφανώς, αλλά οπωσδήποτε είναι εκτός του πολιτικού κλίματος που θα προκύψει τους επόμενους μήνες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε μια πολύ δύσκολη εποχή, αλλά αυτή τελειώνει πια και το στοίχημα θα είναι να επαναφέρουμε στην πολιτική και στις εκλογικές κάλπες τα 2.000.000 ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και που είναι η πραγματική κοινωνία των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου. Αυτός ο κόσμος περιμένει από εμάς να εκπέμψουμε ένα διαφορετικό σήμα για να μας ακολουθήσει και θεωρώ ότι θα το κάνει, αν κινηθούμε στη βάση του προγράμματος που προτείνω.
Σας ανησυχεί η εντυπωσιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο να γίνει αυτό αξιωματική αντιπολίτευση;
Όχι, γιατί δεν πιστεύω ότι έχει βαθιές και στέρεες κοινωνικές ρίζες. Είναι κατά τη γνώμη μου το αποτέλεσμα που έχει το συγκυριακό προμοτάρισμα του συστήματος στην προσπάθειά του να ρευστοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς θα μπορούσαν να υπάρξουν ώστε να συγκροτηθεί ένας ενιαίος κεντροαριστερός πόλος;
Όπως τόνισα και προηγουμένως, προτεραιότητα μου είναι να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατός και να μπει ένα οριστικό τέλος στα σενάρια ρευστοποίησης του. Από εκεί και πέρα, θέση μου είναι ότι περισσεύουν πια οι «συμφωνίες κορυφής» και τα «παιχνίδια εξουσίας». Για μένα είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας. Το μέτωπο αυτό πρέπει να είναι ώριμο προγραμματικά να διατυπώσει μια εναλλακτική λύση στο μπλοκ της Δεξιάς (που περιλαμβάνει οργανικά και τμήματα του σημιτικού εκσυγχρονισμού). Επομένως, η δική μας στρατηγική στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα μέτωπο δυνάμεων στη βάση, στις γειτονιές, στα σωματεία και στις κοινότητες που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι του μόχθου.
Πολιτικά, η στόχευση αυτή αφορά όλες τις δυνάμεις και τα ρεύματα της Αριστεράς αλλά και συλλογικότητες από χώρους της κεντροαριστεράς που θα αποδεχτούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Προφανώς δε, κανένας δεν αποκλείεται, από όπου και αν προέρχεται αρκεί να θέλει να ξαναφτιάξει μια νέα Ελλάδα, δημοκρατική, παραγωγική, με σεβασμό στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα.
«Αναδιανομή του πλούτου υπέρ της εργασίας»
Ποια είναι η πολιτική πλατφόρμα του Παύλου Πολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι διαφορετικό προτείνει συγκριτικά με τους ανθυποψηφίους του;
Εγώ προτείνω ένα πρόγραμμα καθαρό και αταλάντευτο, έντιμο απέναντι στην κοινωνία, το οποίο στηρίζεται στην αναδιανομή του πλούτου υπέρ της εργασίας, στην ανάκτηση από το κράτος των δημόσιων αγαθών κάθε είδους (π.χ. επαναφορά της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και μιας τράπεζας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου), και στη δημοκρατική μεταρρύθμιση του Κράτους με αύξηση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Το τρίπτυχο αυτό το θεωρώ αναγκαίο ιστορικά τόσο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας όσο και για την απαραίτητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης, να απο-ιδιωτικοποιήσουμε τα εργαλεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής και να αλλάξουμε ριζικά το εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική οικονομία του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί ιδιωτικοποιεί δημόσια αγαθά και δημόσια περιουσία οξύνοντας τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των μικρεμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Τώρα, για να σας πω σε τι διαφέρουν τα όσα λέω με τις απόψεις των άλλων υποψηφίων θα πρέπει αυτοί να τοποθετηθούν πιο καθαρά, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.