Πολιτική
Γεραπετρίτης – Φιντάν: Σήμερα η συνάντηση στην Αθήνα – Η ατζέντα των συζητήσεων και τα σημεία διαφωνίας
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα (8/11) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Στις 10:30 το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υποδεχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο ομόλογό του. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
Ήδη από χθες, τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του μέσα από συνεντεύξεις τους έστειλαν τα δικά τους μηνύματα ενόψει και της σημερινής συνάντησης.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», τόνισε την ανάγκη «συντονισμένης και ουσιαστικής συζήτησης» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως αυτή η διαδικασία είναι «η μόνη διμερής διαφορά που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία».
Στη βάση αυτή, πρότεινε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία», σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο.
Ο Φιντάν, από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναγνώρισε τη σημασία αυτών των ζητημάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του «ανοιχτού και λειτουργικού διαλόγου», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αναγνωρίζει πως τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών μπορούν να κατοχυρωθούν μόνο μέσω της φιλίας και της συνεργασίας.
«Ο φίλος μου Γιώργος και εγώ, επωφελούμαστε από τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας, τόσο για να μειώσουμε τις πιθανές εντάσεις όσο και για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας», είπε.
Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο
Οι δύο υπουργοί έθιξαν και το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων. Ο Γεραπετρίτης εξήγησε ότι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο «δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων κρατών», υποστηρίζοντας ότι αυτά τα περιβαλλοντικά έργα «πρέπει να ενώσουν» τους δύο λαούς.
«Ειδικά σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις ίδιες προκλήσεις», τόνισε.
Ο Φιντάν, ωστόσο, εξέφρασε ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην «πολιτική εκμετάλλευση περιβαλλοντικών θεμάτων», τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την τουρκική πλευρά, καθώς και εκείνοι επηρεάζονται από τις «περιβαλλοντικές αλλαγές».
Μεταναστευτικό
Ο Φιντάν αναγνώρισε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε «κύριες οδούς παράτυπης μετανάστευσης» και σημείωσε την ανάγκη για λειτουργικούς διαύλους διαλόγου και στενή συνεργασία, που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
«Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα είναι προς όφελος των χωρών μας», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Κυπριακό
Στο θέμα της Κύπρου, οι δύο πλευρές παραμένουν σε απόσταση. Ο Φιντάν επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η «επανένωση» της Κύπρου δεν είναι πλέον ρεαλιστική και υπογράμμισε την ύπαρξη «δύο ξεχωριστών λαών και κρατών» στο νησί, τα οποία μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά «ως γείτονες».
Παρά τις διαφορές που συνεχίζουν να υφίστανται, οι δύο ΥΠΕΞ προέταξαν την αξία του εποικοδομητικού διαλόγου, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανόησης ως τα βασικά εργαλεία για την αποτροπή κρίσεων και την προώθηση σταθερότητας στην περιοχή, με κοινό στόχο τη μετατροπή του Αιγαίου σε μια «θάλασσα ειρήνης», όπως το περιέγραψε ο Χακάν Φιντάν.
Άτυπη συνάντηση στην Βουδαπέστη Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη, Ράμα – Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Φιντάν
Σύντομη συζήτηση είχαν λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Οι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις.
Πρόκειται για μία συζήτηση η οποία έρχεται σε ένα ιδιαίτερο μομέντουμ, καθώς έγινε ένα 24ωρο πριν από το επόμενο ορόσημο στον εν εξελίξει διάλογο της Αθήνας με την Άγκυρα, τη συνάντηση που έχει στην ελληνική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, απευθυνόμενος στους κ. Ερντογάν και Φιντάν ευχήθηκε σημερινή συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών να είναι παραγωγική.
«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις και με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Το μήνυμα μου και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφές, ήταν ξεκάθαρο: η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.