Connect with us

Μαγειρική

Σπιτικές βάφλες: tips και μυστικά για να τις πετύχετε

Published

on

Αν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια για πρωινό και θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, χωρίς ωστόσο να σας πάρει και άπειρο χρόνο, τότε θα μπορούσατε να κάνετε βάφλες. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι είτε μια βαφλιέρα είτε το ειδικό εξάρτημα για βάφλες που έχουν αρκετές τοστιέρες.

Σας δίνουμε τη συνταγή:

Υλικά για 6 άτομα
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο μαλακό
500 ml γάλα
50 γρ. ζάχαρη καστανή
3 αυγά
10 γρ. μαγιά νωπή

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε τη μαγιά να δράσει για περίπου 10 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, αφού τους έχουμε ρίξει λίγο αλάτι.
Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε στη μέση μια τρύπα. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, τα ασπράδια και το μείγμα με τη μαγιά.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε και τα ασπράδια ανακατεύοντάς τα με μια μαρίζ.
Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
Βάζουμε λίγη ζύμη στη βαφλιέρα μας (που την έχουμε ζεστάνει) και την ψήνουμε για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε όλη τη ζύμη μας.

Το μυστικό για τραγανές βάφλες
Για να πετύχετε τραγανές βάφλες, πρέπει να προσθέσετε ιδανικά στο μείγμα σας λίγη μπίρα (αντικαταστήσετε κάποια ml του γάλακτος με μπίρα). Η μπίρα περιέχει μαγιά, οπότε βοηθά το μείγμα και να πάρει όγκο όσο το ετοιμάζουμε αλλά και να αποκτήσει ένα τραγανό αποτέλεσμα όταν θα το ψήσουμε. Αν τις ετοιμάσετε μόνο με γάλα ή με κρέμα γάλακτος, θα είναι πιο μαλακές και κρεμώδεις σε υφή.

Η σωστή μαγιά
Για να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα στην υφή της βάφλας, δηλαδή να φουσκώσει καλά και να είναι αέρινη και τραγανή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επίλογή της μαγιάς. Εδώ η ξηρή μαγιά δεν θα μας δώσει αυτό που χρειαζόμαστε… Οπότε επιλέγουμε μόνο νωπή. Αν δεν έχουμε, μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε στο μείγμα λίγη μπίρα ή λίγο ανθρακούχο νερό, ώστε να βοηθήσουμε τη ζύμωση.

Ξεκούραση 2-3 ώρες
Για να πετύχουμε τις βάφλες μας, πρέπει να έχουμε υπομονή. Οπότε το μείγμα θα φτιαχτεί 2-3 ώρες προτού τις ψήσουμε.

Απαραίτητη η προθέρμανση της βαφλιέρας
Ένα βήμα που αμελούμε να κάνουμε είναι να προθερμαίνουμε την τοστιέρα-βαφλιέρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα πράγματα που μπορεί να ψήνουμε, η προθέρμανση εδώ είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει η ζύμη να ακουμπήσει σε ζεστή βαφλιέρα για να γίνει τραγανή και αέρινη.

Με τι να τις συνοδεύσουμε;
Με ό, τι μπορούμε να φανταστούμε: μέλι, άχνη ζάχαρη, αλείμματα ξηρών καρπών, πραλίνας φουντουκιού, λιωμένη σοκολάτα, μαρμελάδα, φρούτα (μπανάνες, φράουλες, μούρα ή ό,τι άλλο φανταστούμε), ταχίνι…

Ροή ειδήσεων

Advertisement