Ελλάδα
Βέφα Αλεξιάδου – Κηδεία: Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν την αγαπητή μαγείρισσα
Το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη εθνική μαγείρισσα, Βέφα Αλεξιάδου, λένε αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη φίλοι και συγγενείς.
Η Βέφα Αλεξιάδου έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 91 ετών, μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, καθώς αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.
Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη σε όσους τη γνώριζαν, την αγάπησαν και τη θαύμαζαν για τη δουλειά της και την παρουσία της στις τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ τα βιβλία με τις συνταγές της κατάφεραν να μπουν σε χιλιάδες σπίτια, με τις γεύσεις της να μεγαλώνουν γενιές.
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Ιερό Ναό Αναστάσιος του Κυρίου, στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει η ταφή στα κοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.
«Ήταν τόσο καλός άνθρωπος, ήταν αξιαγάπητη από όλο τον κόσμο»
Ο στενός φίλος της Βέφας Αλεξιάδου, Διονύσης, δήλωσε συγκινημένος: «Εγώ τη γνώρισα πριν 40 χρόνια σε κάποια πρεμιέρα θεάτρου. Από τότε γίναμε φίλοι, τόσο καλοί φίλοι που τη συμβουλευόμουν και αυτή τη στιγμή είμαι και πάρα πολύ συγκινημένος, γιατί και εγώ έχασα μητέρα στα 42 της χρόνα, 41-42, και την έβλεπα οπτικά, όπως την έβλεπα, νόμιζα ότι ήταν η μάνα μου. Τόσο πολύ την αγαπούσα. Γνώρισα και τα κορίτσια, και την Αλεξία και την άλλη. Ήταν τόσο καλός άνθρωπος, που ήταν κυρία, ήταν αξιαγάπητη από όλο τον κόσμο. Για εμένα ήταν ένα κομμάτι από την καρδούλα μου. Τόσο πολύ την αγαπούσα. Ήταν εθνική μας μαγείρισσα, και όχι μόνο εθνική, αλλά και στην Ευρώπη, πανευρωπαϊκή, και ελληνική βέβαια. Ήταν Κυρία. Είχε προβλήματα υγείας, έχασε τον σύζυγό της πρώτα, μετά τα κορίτσια. Εντωμεταξύ, με λένε Διονύση, Διονυσάκη με φώναζε, την ρώταγα “πώς θα κάνω το τάδε φαγητό;”, “βάλε εκείνο, βάλε το άλλο”, δηλαδή με συμβούλευε και στη μαγειρική ακόμα».
Η οικογένεια έχει εκφράσει την επιθυμία, αντί για στεφάνια, να γίνουν δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού», τιμώντας έτσι τη μνήμη της με έναν τρόπο που αντανακλά τη γενναιόδωρη φύση της.
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο το 1933 και υπήρξε κορυφαία μορφή της ελληνικής γαστρονομίας και πολυδιάστατη προσωπικότητα. Με καταγωγή από οικογένεια με σημαντική ιστορία, σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως χημικός, πριν αφιερωθεί στη μαγειρική και τις εκδόσεις. Ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα το 1980, εκδίδοντας επιτυχημένα βιβλία μαγειρικής που προώθησαν την ελληνική κουζίνα διεθνώς, ενώ το 1990 έγινε γνωστή από τις τηλεοπτικές της εκπομπές.
Συμμετείχε ενεργά στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας μέσω οργανισμών, όπως το I.A.C.P. και το «Αρχέστρατος». Μετακόμισε προσωρινά στις ΗΠΑ δύο φορές, όπου εξειδικεύτηκε σε σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής και διακόσμησης. Το 1993, ξεκίνησε την επιχείρηση Vefa’s House με 26 καταστήματα ειδών κουζίνας.
Η ζωή της σημαδεύτηκε από μεγάλες προσωπικές απώλειες, χάνοντας τον σύζυγό της Κώστα Αλεξιάδη, τις δύο κόρες της και την αδελφή της μέσα σε λίγα χρόνια.