Μαγειρική
Ρεβύθια με ρέγκα στον φούρνο
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
2 ολόκληρα τοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ
1 πιπεριά Φλωρίνης και 1 πράσινη πιπεριά κομμένες σε μέτριες ροδέλες
2 φιλέτα ρέγκα καπνιστή, κομμένη σε μέτρια κομμάτια (4 εκ.)
1/2 – 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή όσο καυτερό σας αρέσει)
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο σας αρέσει)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπλένετε τα ρεβίθια, τα στραγγίζετε και τα αδειάζετε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνετε τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αποσύρετε, αφαιρείτε τη δάφνη και στραγγίζετε τα ρεβίθια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις πιπεριές και τον πελτέ, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνετε τα ρεβίθια, το μπούκοβο, την τομάτα, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και βράζετε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Αδειάζετε το όλον σε βαθύ ταψί, σκορπίζετε τη ρέγκα, την τριμμένη φρυγανιά και ψήνετε για 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα και να ροδίσει το φαγητό στην επιφάνεια.