Μαγειρική
Λαζάνια Μήλου με χταπόδι ραγού
Υλικά (για 4 άτομα):
Για τα λαζάνια
300 γρ. αλεύρι τύπου 00
2 αυγά, μικρά
80 ml νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
αλεύρι γ.ό.χ. για το άνοιγμα των ζυμαρικών
Για το χταπόδι ραγού
1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, σε κύβους
1 σέλερι, μόνο τον κορμό κομμένο σε κύβους
150 γρ. σάλτσα τομάτας
1 κουτ. σούπας ντοματοπολτέ
50 ml ημίγλυκο κρασί
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ½ κ.γ. ξερό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα, προσθέτετε τα αυγά, χτυπημένα, το μισό νερό και το αλάτι. Ζυμώνετε και προσθέτετε όσο επιπλέον νερό χρειάζεται ώστε να πάρετε μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 40΄. Σε στενή κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να κοκκινίσει. Ελέγχετε να μη στεγνώσει και προσθέτετε ελάχιστο νερό. Το κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το χταπόδι για 5΄, προσθέτετε τα λαχανικά και συνεχίζετε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρουν μια βράση και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για το ραγού. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και 200 ml νερό. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει. Αποσύρετε. Πασπαλίζετε τον πάγκο με αλεύρι, ακουμπάτε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε 4 κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγετε κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους έως 1 εκ. και πασπαλίζετε με αλεύρι. Κόβετε το φύλλο σε κάθετες λωρίδες πλάτους 2 εκ., τις ξεχωρίζετε και πασπαλίζετε με αλεύρι. Βράζετε τα λαζάνια, τινάζοντας το περιττό αλεύρι, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζετε. Τα βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτετε 5 κ.σ. σάλτσα και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιάτα περιχύνοντας τα λαζάνια με το ραγού, σάλτσα και χταπόδι. Πασπαλίζετε με μαϊντανό.