Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Και γιατί να πα’ να ψηφίσω;
ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΚΤΕΝΑ (*)
Εύλογο το ερώτημα του τίτλου για το πώς αντιμετωπίζουν το Επιμελητήριο αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι στην προσπάθεια της καθημερινής επιβίωσης δεν έχουν αντιληφθεί τον κομβικό αναπτυξιακό του ρόλο.
Οπωσδήποτε δεν ευθύνονται αυτοί. Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει απομακρυνθεί από τους επαγγελματίες του τόπου μας, οι οποίοι αισθάνονται σήμερα αποκομμένοι από τον φορέα που οφείλει θεσμικά να τους εκπροσωπεί. Υπάρχουν τομείς όπου η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυθόρμητα την τέλεια ρύθμιση της προσφοράς και της ζήτησης προς το καλύτερο συμφέρον των δικαιούχων υπηρεσιών. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας διοίκησης.
Ο βασικός σκοπός του Επιμελητηρίου
Το Επιμελητήριο, ως ενδιάμεσο όργανο με πλήρη γνώση του τομέα του, αποσκοπεί στην παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών και δράσεων για την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής κουλτούρας, με δίκαιο τρόπο και πλήρη διαφάνεια.
Πέντε Επιμέρους στόχοι
Για την επίτευξη του βασικού του σκοπού, το Επιμελητήριο οφείλει να επικεντρωθεί σε πέντε επίπεδα που σήμερα εμφανώς υστερεί:
-Πρώτον, στην αποτύπωση της αγοράς εργασίας και του τοπικού επιχειρηματικού κλίματος.
-Δεύτερον, στην υποβολή προτάσεων για την προστασία των μελών του και την δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών.
-Τρίτον, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τα μέλη του.
-Τέταρτον, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων στην λογική της δια βίου εκπαίδευσης και μάθησης.
-Πέμπτον, στην διευκόλυνση της επιχειρηματικής κοινότητας για πρόσβαση στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και Αναπτυξιακά Εργαλεία του Κράτους (π.χ. Μικροδάνεια, Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, Επιχορηγήσεις ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό Νόμο κ.ο.κ.).
Πέντε Επιμέρους λόγοι
Ο Συνδυασμός «Επιμελητήριο Για Όλους», έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση του θεσμού, το οποίο περιλαμβάνει:
-Πρώτον, υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, με αναλυτική καταγραφή των αναγκών τους και των προοπτικών της αγοράς εργασίας. Η διά βίου εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας.
-Δεύτερον, μελέτη του Οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας της περιοχής και ανάδειξη των ευκαιριών ανά κλάδο, και των αναγκών για εκπαίδευση και κατάρτιση.
-Τρίτον, δημιουργία Συμβουλευτικής Ομάδας, για υποστήριξη σε θέματα εταιρικού δικαίου, ασφάλισης και φορολόγησης, χρηματοδοτήσεων και επιχορηγήσεων, κ.λπ.
-Τέταρτον, προώθηση της εξωστρέφειας με συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς κλαδικές εκθέσεις και όραμα την δημιουργία μια μεγάλης τοπικής Έκθεσης για την ανάδειξη των προϊόντων και των υπηρεσιών της Αχαΐας, η οποία θα διαφημίσει την περιοχή μας και θα τονώσει την τοπική οικονομία.
-Πέμπτον, υποστήριξη για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων νέων τεχνολογιών για αύξηση της παραγωγικότητας και δραστική μείωση του επιχειρηματικού κόστους, μέσω «έξυπνων» εφαρμογών. Η Αχαΐα θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα μια ιδιαίτερα καινοτόμα περιοχή. Το Επιμελητήριο οφείλει να έχει άμεση σύνδεση με το Οικοσύστημα Καινοτομίας.
«Επιμελητήριο Για Όλους»
Το Επιμελητήριο Αχαΐας μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων που αναλύθηκαν πιο πάνω.
Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Επιμελητήριο Για Όλους», Αντώνης Κουνάβης, με μακρά ενασχόληση στον κλάδο και βαθιά γνώση των δομικών και διαρθρωτικών ζητημάτων του, έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο με όραμα την αναγέννηση και αναβάθμιση της αναπτυξιακής προοπτικής της Αχαΐας.
Πέντε ουσιαστικοί λόγοι και πέντε μετρήσιμοι στόχοι, τους οποίους η νέα διοίκηση, με Πρόεδρο τον επικεφαλής της Παράταξης «Επιμελητήριο Για Όλους», Αντώνη Κουνάβη θα ξεκινήσει να υλοποιεί από την επόμενη κιόλας ημέρα.
* Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού & Ιδιοκτήτη της Τεχνικής Εταιρείας KG|ktenasgreendevelopment – Υποψήφιου Επιμελητηριακού Συμβούλου στον Τομέα Υπηρεσιών με τον συνδυασμό του Αντώνη Κουνάβη «Επιμελητήριο Για Όλους»