Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κομβική» η υπογραφή του master plan-Οι τελικές χρήσεις γης ξεμπλοκάρουν τις επενδύσεις για την κρουαζιέρα

Published

on

Σε αναζήτηση επενδυτή για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού στο λιμάνι της Πάτρας, από κοινού με το λιμάνι του Κατακόλου, βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη ημερίδα των Ναυτικών Πρακτόρων, από τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Στέφανο Γκίκα.

Για το θέμα της αξιοποίησης των δύο λιμένων έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσληψης νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου.
Παρά την σχετική καθυστέρηση, ο διαγωνισμός προχωρά και θα ξεκαθαρίσει το θέμα της κοινής παραχώρησης χώρων στα δύο λιμάνια, με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτη επενδυτή.

Στόχος, για το καθένα λιμάνι αλλά και για τα δύο μαζί, αποτελεί η καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών της κρουαζιέρας και στα δύο λιμάνια, γεγονός που μάλλον «οδηγεί» προς την κατεύθυνση της κοινής πρόσκλησης συμβούλου.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσε και ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Αναστασόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το ένα λιμάνι θα συμπληρώνει το άλλο και θα υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη».

«Η Πάτρα πρέπει να μπει στον «χάρτη» της κρουαζιέρας» επεσήμανε και ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ενώ και ο Αντώνης Κουνάβης, υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας, που έχει πρωτοστατήσει για το θέμα, εκ μέρους και του ομίλου «Grimaldi», τόνισε την ανάγκη να «διανοιχτεί» ο δρόμος, ώστε η Πάτρα να αξιοποιήσει την προοπτική, ως προορισμός της κρουαζιέρας.

«Η απόσταση των δύο λιμένων, που χαρακτηρίζονται διεθνούς ενδιαφέροντος, αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ μετά και την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου», τόνισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης. Η Πατρών – Πύργου φαίνεται να καθορίζει το σχέδιο για τον κοινό σύμβουλο και την εκκίνηση της διαδικασίας για κοινό επενδυτή σε Πάτρα και Κατάκολο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου το τελευταίο διάστημα η κρουαζιέρα έχει αυξητική στάση, χάριν στη στενή συνεργασία της διοίκησης του λιμένα με τους φορείς της πόλεις, αλλά και της εξωστρέφειας που ακολουθεί η διοίκηση του λιμένα τα τελευταία χρόνια, διαφημίζοντας το συγκεκριμένο προϊόν στη διεθνή αγορά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού στην Πάτρα είναι να περάσει και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που αφορά το master plan για το λιμάνι, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και στην ολοκλήρωση των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία, πριν πάρει και την τελική έγκρισή του από το ΣτΕ.

Στο master plan καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης του λιμένα, οι χρήσεις γης και όρων και περιορισμών δόμησης στη χερσαία ζώνη, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, τα γενικά χαρακτηριστικά των προγραμματιζόμενων έργων και η κυκλοφοριακή οργάνωση του λιμένα.
Η Πάτρα θα είναι το τρίτο λιμάνι της χώρας μετά τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη που θα έχει ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του μελλοντικού ιδιώτη επενδυτή στην περίπτωση που αποφασιστεί και η παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Το master plan προβλέπει τη δημιουργία μαρίνα σκαφών αναψυχής, την δημιουργία και εκμετάλλευση τερματικού σταθμού κρουαζιέρας, ενώ προβλέπει και την επέκταση του εμπορικού λιμένα στα νότια κατόπιν ολοκλήρωσης των επιχώσεων και των εργασιών διαμόρφωσης επιφανείας 63.560 τ.μ.

Το έργο της μαρίνας σκαφών αναψυχής θα είναι μεταξύ της προβλήτας Αγίου Νικολάου και της προβλήτας Αστιγγος, με 212 θέσεις για σκάφη από 12 έως 50 μέτρα, μία «έξυπνη» και περιβαλλοντικά μαρίνα, ανοιχτή για τους πολίτες. Στο χώρο δίπλα από το έργο της ανάπτυξη της Μαρίνας «Mega Yachts», θα είναι τα υδατοδρόμιο των υδροπλάνων που θα λειτουργεί και υποστηρικτικά και προς τη Μαρίνα των σκαφών αναψυχής.

Σημειώνεται επίσης, ότι το λιμάνι της Πάτρας θα έχει όλες τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων με σταθμό εξυπηρέτησης επιβατών.

Σύμφωνα με τον ΟΛΠΑ, ο λιμένας διαθέτει τα κρηπιδώματα και τα βυθμίσματα, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοια που υπάρχουν στην Μεσόγειο.

Στο σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα προβλέπονται επίσης, τρεις δεξαμενές lng που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες πλοίων της ακτοπλοΐας που θα το χρησιμοποιούν ως εναλλακτικό καύσιμο.
Το συγκεκριμένο έργο θα γίνει σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι το 2023 από το λιμάνι της Πάτρας, διακινήθηκαν με πλοία της ακτοπλοΐας για προορισμούς του εξωτερικού,365.346 επιβάτες, ενώ σε εσωτερικούς προορισμούς 176.734 επιβάτες.
Μέσω του λιμένα διακινήθηκαν εξάλλου την ίδια περίοδο 89.970 οχήματα και 83.055 φορτηγά για προορισμούς εκτός Ελλάδος και 38.725 οχήματα και 2.887 φορτηγά σε εσωτερικούς προορισμούς.

Ροή ειδήσεων

Advertisement