Χωρίς κατηγορία
Βόλτα στη βροχή με τον σκύλο: Τα πιο χρήσιμα tips για να την απολαύσετε και οι δύο
Όλοι οι σκύλοι, μικρόσωμοι, μεγαλόσωμοι, κουτάβια, ενήλικοι και ηλικιωμένοι, έχουν ανάγκη να βγαίνουν βόλτα καθημερινά, ακόμα και με βροχή.
Τις ημέρες εκείνες όπου οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, τουλάχιστον μία σύντομη βόλτα θα πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα. Βέβαια, όταν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τόσο τη δική σας όσο και του σκύλου σας, θα πρέπει να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας και να περιμένετε μέχρι να κοπάσουν τα καιρικά φαινόμενα. Παίρνουμε λοιπόν στο σημερινό άρθρο σαν δεδομένο ότι μιλάμε για τη βόλτα του σκύλου σε μια μέρα όπου έχει ήπια βροχή και κυκλοφορούν όλοι κανονικά.
Μπορεί σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να μην υπάρχουν βροχές συχνά, όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις πόλεις. Η βόλτα του σκύλου στη βροχή δεν χρειάζεται να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, αλλά μια διαδικασία για να περπατήσει, να κάνει τις ανάγκες του και να εξασκήσει την αγαπημένη του συνήθεια να μυρίζει τα πάντα.
Προκειμένου να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να έχετε κάποια πράγματα υπόψιν σας και να έχετε κάνει μια μικρή προετοιμασία.
1. Επιλέξτε διαδρομές, όσο είναι δυνατόν, όπου δεν περνούν πολλά αυτοκίνητα. Συχνά, τα αυτοκίνητα πετάνε νερά στο πεζοδρόμιο και βρέχονται και οι πεζοί, άρα και τα σκυλάκια. Αυτό είναι δυσάρεστο για όλους και θα χαλάσει τη βόλτα σας, μιας που εκτός από τη βροχή θα έχετε πάνω σας και τα λασπωμένα νερά των διερχομένων αυτοκινήτων. Επιπλέον, αν γνωρίζετε ότι κοντά στη γειτονιά σας γίνονται έργα, αποφύγετε να περάσετε από εκεί, γιατί ίσως να έχει λακούβες και λάσπες.
2. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες βόλτες και με μαθήματα εκπαίδευσης και άθληση. Προτιμήστε μικρές εξόδους κατά τη διάρκεια μιας βροχερής μέρας. Περισσότερο σημαντικό είναι να βγει ο σκύλος για να έχει την ευκαιρία να ασκηθεί σωματικά και πνευματικά, άσχετα με τον χρόνο που θα διαρκέσει η βόλτα αυτή. Είναι καλύτερο να βγει για λίγο, παρά να μη βγει καθόλου.
3. Χρησιμοποιήστε ένα κολάρο που να φωσφορίζει έτσι ώστε ο σκύλος σας να είναι διακριτός στους οδηγούς και τους ποδηλάτες. Αν υπάρχει ομίχλη, αν η βροχόπτωση είναι έντονη, αν είναι νύχτα ή ο φωτισμός ελλιπής, η ορατότητα περιορίζεται. Οι οδηγοί έχουν το νου τους κυρίως στο δρόμο και ίσως να μην προσέξουν εσάς και τον σκύλο σας. Μία αποτελεσματική λύση είναι να έχετε ένα διακριτό λουρί είτε με φωτισμό LED είτε με φωσφοριζέ χρώμα, που θα κρατήσει τον σκύλο σας ασφαλή.
4. Μετα τη βόλτα, σκουπίστε τον σκύλο σας καλά από τα νερά, έτσι ώστε να μην εισχωρήσει η υγρασία στο δέρμα του. Φροντίστε να έχετε μια πετσέτα έτοιμη, μόλις επιστρέψετε σπίτι. Επιπλέον, καθαρίστε τις πατούσες του με στεγνό πανί ή μωρομάντηλο, έτσι ώστε να μη φέρει μέσα στο σπίτι τα μικρόβια και τις ακαθαρσίες από τον δρόμο. Ο ίδιος ο σκύλος κινδυνεύει από μολύνσεις και δηλητηρίαση αν δεν καθαριστούν σχολαστικά οι πατούσες του. Ρωτήστε τον κτηνίατρο για τα προϊόντα που προτείνει για τον συχνό καθαρισμό του σκύλου σας, χωρίς να επιβαρύνονται το τρίχωμα και το δέρμα του.
5. Χρησιμοποιήστε ένα λουράκι οδηγό με σταθερό μήκος, για να είναι ο σκύλος πιο ασφαλής. Κατά τη διάρκεια μιας βροχερής μέρας, μπορεί να ακουστούν μπουμπουνητά τα οποία θα τρομάξουν το ζωάκι σας. Ένας οδηγός που αγκαλιάζει το μπούστο του είναι πιο ασφαλής από αυτόν γύρω από τον λαιμό του. Έτσι, θα μπορείτε να τον καθοδηγείτε και να τον προστατεύετε, χωρίς να ασκείτε πίεση.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σεβαστείτε και τις ανάγκες του σκύλου. Αν δείχνει μεγάλο άγχος και φόβο για τη βροχή, προσπαθήστε να βρείτε λύση για αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθει, αντί να τον πιέσετε να κάνει κάτι που δεν θέλει. Βάλτε μία πάνα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι και αφήστε τον να κάνει εκεί τις ανάγκες του. Παίξτε μαζί του με μπαλάκι, δώστε του παιχνίδια να μασήσει, κρύψτε αντικείμενα για να τα ανακαλύψει, βάλτε λιχουδιές ή το φαγητό του στο licking mat. Τα παραπάνω είναι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, στην περίπτωση που ο σκύλος σας δεν θέλει με τίποτα να βγει έξω.
Όλοι οι σκύλοι είναι διαφορετικοί και έχουν διαφορετικές ανάγκες. Σκύλοι με προβλήματα υγείας, τραυματισμούς, ηλικιωμένοι, θέλουν ξεχωριστή φροντίδα, όπως και οι σκύλοι με φοβίες. Συζητήστε με τον κτηνίατρο τον καλύτερο τρόπο για να έχει την καλύτερη περιποίηση καθημερινά.