Ελλάδα
Η τροπολογία που «ξεκλειδώνει» την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων
Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ο ιδιοκτήτης που θα διαθέτει το ακίνητό του για βραχυχρόνια μίσθωση, θα απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια, αρκεί να μετατρέψει την μίσθωση σε μακροχρόνια.
Δεν θα ισχύσει μάλιστα, η υποχρέωση το ακίνητο να έχει εγγραφεί στη βάση με τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για μια τριετία. Θα αρκεί ο ένας χρόνος. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα μπουν στο δίλημμα: μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση;
Τα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις θα είναι πολύ συγκεκριμένα, καθώς η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, θα ισχύσει για όσες μετατροπές γίνουν μέχρι το τέλος του 2025. Πρακτικά, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφασίσουν ποια λύση θα αφήνει το μεγαλύτερο καθαρό κέρδος για τα επόμενα τρία χρόνια μετά την αλλαγή του σκηνικού. Από την μία, η μακροχρόνια μίσθωση θα είναι αφορολόγητη, από την άλλη, η βραχυχρόνια θα επιβαρυνθεί με το αυξημένο τέλος διανυκτέρευσης.
Σύμφωνα με το μέλος του προεδρείου της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας και φοροτεχνικό Δημήτρη Μπόκαρη, «η σύγκριση σε σχέση με το όφελος για τον ιδιοκτήτη, θα πρέπει να γίνει με βάση τα δεδομένα στην περιοχή, όπου βρίσκεται το ακίνητο. Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογήσουμε το έσοδο που αφήνει η βραχυχρόνια μίσθωση σε επίπεδο έτους, με βάση τον συντελεστή πληρότητας αλλά και το ημερήσιο μίσθωμα που μπορεί να εξασφαλιστεί. Αντίστοιχα, λαμβάνεται υπόψη το μηνιαίο μίσθωμα που θα εξασφαλίζει η μακροχρόνια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι δαπάνες και οι προμήθειες, αφού είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εκτός από τις πλατφόρμες που εισπράττουν ακόμη το 10-12% του συνολικού εσόδου, υπάρχει το κόστος διαχείρισης, τα έξοδα λειτουργίας (ηλεκτροδότηση, θέρμανση, κοινόχρηστα κ.λπ.), και φυσικά το κόστος καθαρισμού και τα αναλώσιμα που εξαρτώνται από τη χρήση του ακινήτου».
«Ο παράγοντας φόρος όμως είναι αυτό που θα κρίνει τελικώς την απόφασή μας, καθώς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Από τη στιγμή που η μακροχρόνια μίσθωση θα είναι αφορολόγητη για τρία χρόνια, αποκτά ένα τόσο σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς ο φόρος εισοδήματος μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 45%, αν κάποιος έχει τη μίσθωση σε επίπεδο φυσικού προσώπου» καταλήγει ο κ. Μπόκαρης.