Ελλάδα
Τι προβλέπει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τις τράπεζες
Ο οξύς πόνος που ένοιωσε στη μέση δεν επέτρεψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ολοκληρώσει την ομιλία του στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό, ωστόσο, ο πρωθυπουργός πρόλαβε να στείλει το μήνυμα ότι έρχονται πρωτοβουλίες για τις τράπεζες, με μέτρα που θα ελαφρύνουν τους πολίτες. «Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδραση τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την δυσαρέσκεια που υπάρχει για την στάση των τραπεζών.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι τράπεζες λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνίας. Από την προηγούμενη κιόλας θητεία, υπήρξαν προσπάθειες να μειωθούν οι προμήθειες και να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, να δίδονται πιο εύκολα δάνεια σε επιχειρήσεις και γενικότερα, οι τράπεζες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχή. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα όλων των συζητήσεων όμως, υπήρξαν πενιχρά. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση, συναισθανόμενοι την αυξανόμενη κοινωνική πίεση και δυσαρέσκεια έχουν επεξεργαστεί μία δέσμη μέτρων, που θα απαντά στο ζήτημα και ταυτόχρονα δεν θα διακινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πρώτος στόχος είναι να μειωθούν οι προμήθειες, ακόμα και για συναλλαγές μικρών ποσών και να αυξηθούν τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Επίσης, δεν δίνονται στεγαστικά δάνεια με τον κατάλληλο ρυθμό, ενώ αυτά που διαθέτουν δεν τα εκποιούν, ώστε να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συμπιεστούν οι τιμές, διατηρώντας τα οφέλη για τους ισολογισμούς τους, όπως πλέον παρατηρούν και στην κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης – την επόμενη εβδομάδα – αναμένεται να είναι η δυνατότητα χορήγησης δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, καθώς η μείωση των τραπεζικών προμηθειών όχι μόνο για μικρές συναλλαγές αλλά και για μεγαλύτερες.
«Μετά τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση θα καταλάβουν όλοι ότι δεν λαϊκίζουμε, να απειλούμε τις τράπεζες, να βάζουμε έκτακτους φόρους, να τις αποσταθεροποιούμε και να διώχνουμε επενδυτές, γιατί ο λογαριασμός θα έρθει στους φορολογούμενους. Αλλά και οι τράπεζες θα καταλάβουν ότι αυτά που σας είπα, τα εννοούμε. Γιατί έχοντας δείξει φιλοεπενδυτική πολιτική, εντάξει, ξεπέρασαν κάποια όρια. Και θα εφαρμοστεί αυτό που λέμε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ 100.3.