Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη “ΓΝΩΜΗ”: «Δεν συζητάμε επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ»
Της Μαρίας Ορφανού
Ξεκάθαρος υπέρ της αυτόνομης πορείας της «Νέας Αριστεράς» εμφανίστηκε χθες από την Πάτρα, ο γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας σε συνάντηση στελεχών.
Ο κ. Σακελλαρίδης, σε δηλώσεις του στη «Γ», επεσήμανε πως «στη Νέα Αριστερά δεν συζητάμε κανένα ενδεχόμενο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας, επιδιώκοντας συγκλίσεις με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σ’ ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην πολιτική της Ν.Δ.».
Όπως δήλωσε, «είμαστε μακριά από την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με το θυμικό, αλλά είναι αμιγώς πολιτικοί. Η «Νέα Αριστερά», στην πραγματικότητα, προέκυψε με αφορμή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, έχοντας όμως πολλές αιτίες, οι οποίες είχαν να κάνουν με την κατεύθυνση που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Τη στρατηγική που ακολούθησε βαδίζοντας προς ένα θολό κέντρο, που τον απομάκρυνε όλο και περισσότερο από την αριστερή του αφετηρία. Στην πραγματικότητα, προσπάθησε να πιάσει πολλά διαφορετικά κοινά και αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα να μην τον ακούει στο τέλος κανένα κοινό.
Φάνηκε άλλωστε αυτό, από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023. Δηλαδή, ακολουθούσε την πολιτική του μέσου όρου και ήθελε να έχει τους πάντες ευχαριστημένους. Στο τέλος όμως δεν είχε κανέναν ευχαριστημένο… Μεγάλο στρατηγικό σφάλμα που οδήγησε στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Κι όμως, στον χρόνο που ακολούθησε από την εκλογή Κασσελάκη έως την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου, το ρολόι δεν πάγωσε. Ίσα-ίσα μάλιστα, ο χρόνος ήταν πολιτικά πυκνός και ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την αριστερά, ενώ ταυτόχρονα μετασχηματίστηκαν και τα ίδια τα άτομά του.
Δηλαδή, εκείνοι που σήμερα παίζουν τον ρόλο των εξεγερθέντων κατά του Κασσελάκη ήταν αυτοί που τον έφεραν και τον στήριξαν στην κρίσιμη καμπή. Τίθεται λοιπόν, εκτός των άλλων, και θέμα αξιοπιστίας. Η «Νέα Αριστερά» είναι ανοικτή σε συζητήσεις και στον προγραμματικό διάλογο για θέματα στα οποία μπορούν να βρεθούν σε τομέα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε μέτωπα απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε, και προσέθεσε πως «δεν μικρομεγαλίζουμε. Ξέρουμε ποιες είναι οι δυνάμεις μας, όπως ξέρουμε και ότι η χώρα χρειάζεται μια μαχητική, αριστερή αντιπολίτευση με ξεκάθαρες θέσεις. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην πολιτική μας αυτονομία».
Όσον αφορά στον κατακερματισμό των δυνάμεων της αριστεράς και στην αβεβαιότητα που προκαλείται, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε: «Λόγω και της απαξίωσης της αριστεράς υπάρχει κόσμος που γύρισε την πλάτη όχι μόνο στην αριστερά, αλλά και στην πολιτική. Είναι κόσμος που εμπνεύστηκε, κινητοποιήθηκε και αγωνίστηκε. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε, ώστε να εμφυσήσουμε ξανά την έννοια της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και της μαχητικότητας. Κι αυτό θα γίνει μέσα από καθαρές θέσεις κι όχι ήξεις-αφίξεις. Όχι γιατί θέλουμε να διαφυλάξουμε τα ιερά κειμήλια της αριστεράς, σαν κιβωτό, αλλά γιατί υπάρχει τεράστια κοινωνική χρησιμότητα να έχουμε αριστερές δυνάμεις με μαχητικό και προγραμματικό λόγο. Και η «Νέα Αριστερά» είναι μια τέτοια δύναμη».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Τέλος, ο κ. Σακελλαρίδης, εξηγώντας την απόφαση της «Νέας Αριστεράς» να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Ράμμο, τόνισε πως «το πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου εμπεριέχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό για τη Δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου. Καταθέσαμε την πρόταση, αφενός γιατί δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα με τους δικούς του όρους κι αφετέρου, γιατί επιδιώκουμε τη συναίνεση των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς πρόκειται για θέμα που υπερβαίνει την όποια πολιτική αντιπαράθεση. Κι οι συνθήκες είναι ώριμες και ο χρόνος κατάλληλος».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Ο γραμματέας της «Νέας Αριστεράς», σχολίασε και τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «συμπυκνώνει όλη την κοινωνική κατάσταση την οποία βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα. Είναι ένας προϋπολογισμός πάνω στον οποίο χτίζεται ένα επικοινωνιακό αφήγημα success story, το οποίο όμως έρχεται σε πλήρη αντίκρουση με την πραγματικότητα και αυτό είναι που προκαλεί την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια. Βλέπουμε από τη μία ότι, ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι μειώνει τους φόρους, την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα εκτοξεύονται εξαιτίας της ακρίβειας, της αύξησης της έμμεσης φορολογίας και ταυτόχρονα βλέπουμε τις δαπάνες σε κομβικούς τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία να μειώνονται. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, λέμε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθούν και το κοινωνικό κράτος και οι δημόσιες υποδομές». Ακόμη, χαρακτήρισε «αγκάθι» για τη Ν.Δ. το θέμα των υποκλοπών, λέγοντας πως «δεν θα κλείσει, όση συγκάλυψη κι αν υπάρχει».