Ελλάδα
Ακρίβεια και τράπεζες στο επίκεντρο
Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Σ’ ένα πολιτικό σκηνικό που χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα και με πλήθος ανεξάρτητων βουλευτών, ξεκίνησε χθες το πρωί στη Βουλή, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025. Η «αυλαία» άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών από τα εννέα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Για πρώτη φορά, μετά από δεκαπέντε χρόνια το ΠΑΣΟΚ – λόγω της διάσπασης και της παραίτησης βουλευτών – βρίσκεται και πάλι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης -αναβαθμισμένος πλέον- σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους εφ΄ όλης της ύλης, με μοναδικό σημείο συμφωνίας τις αμυντικές δαπάνες.
Από την άλλη πλευρά, στα αριστερά έδρανα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του διαρκώς να συρρικνώνονται, μετά και την τελευταία ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά, μετρά 26 βουλευτές και έναν νέο πρόεδρο κόμματος. Ο Σωκράτης Φάμελλος βιώνει την εξής αντίφαση: να εκπροσωπεί ως εκλεγμένος πρόεδρος το τρίτο κόμμα, ενώ στον περσινό προϋπολογισμό ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, εκπροσωπούσε την τότε αξιωματική αντιπολίτευση.
ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Με δεδομένη την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την ακρίβεια, η σταθερότητα και το κοστολογημένο σχέδιο για τη στήριξη της κοινωνίας από πλευράς κυβέρνησης, θα αποτελέσουν το πεδίο της αντιπαράθεσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού που επιμένει στον χαρακτηρισμό «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» για την Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τις κατά καιρούς προτάσεις του κ. Ανδρουλάκη, έχουν δώσει τον τόνο.
Σοβαρότητα, τεκμηρίωση, κοστολογημένες προτάσεις είναι «λέξεις κλειδιά» για την κυβερνητική παρουσία στον προϋπολογισμό. Άλλωστε, και ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την επεξεργασία του στην επιτροπή Οικονομικών, σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά με σοβαρότητα, «κλείνοντας τα αυτιά μας στους λαϊκιστές και στις πρόσκαιρα ευχάριστες λύσεις, που τις έχουμε πληρώσει πανάκριβα σε αυτόν τον τόπο, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, αλλά και με ικανοποίηση για όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».
Τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και για τον Σωκράτη Φάμελλο πρόκειται για την δεύτερη παρουσία τους σε προϋπολογισμό. Η μεν Χαριλάου Τρικούπη, θα θελήσει να αποδείξει πως επάξια βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να αναδείξει τις δικές της προγραμματικές θέσεις για όλα τα θέματα, αναδεικνύοντας τις διαφορές της από τη ΝΔ και απαντώντας στην κριτική των άλλων κομμάτων στα περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου αποσκοπεί να εμφανίσει τα πρώτα δείγματα ανασύνταξης μετά την μακρά περίοδο εσωστρέφειας και εξαΰλωσης της, δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα χορέψει κανένα τανγκό με τον κ. Μητσοτάκη». ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, αναμένεται να ανταγωνιστούν για το ποια πολιτική δύναμη έχει τα ηνία της αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ
Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει για παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα σχετικά με τις υψηλές προμήθειες και την στέγαση. «Οι τράπεζες πρέπει με τη σειρά τους, να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία, το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα, επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ανάρτησή του. Άλλωστε, και η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για ζητήματα, που βρίσκονται ψηλά στην κοινωνική ατζέντα, όπως το στεγαστικό πρόβλημα και τα εργασιακά.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων. Η συζήτηση του προϋπολογισμού, θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία –κατά παράδοση– επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Υπέρ» ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Κατά», πλην των αμυντικών δαπανών, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Κατά» ψήφισαν επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ, η «Ελληνική Λύση», η «Νέα Αριστερά» και η «Πλεύση Ελευθερίας». «Επιφύλαξη» εξέφρασαν το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η ΚΟ «Σπαρτιάτες».