Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα Καλάβρυτα δεν ξεχνούν-Πάνδημη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Published

on

Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου
Κορυφώθηκαν χθες Παρασκευή, οι εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από τη Ναζιστική θηριωδία στα Καλάβρυτα με την δέηση στον Τόπο Εκτέλεσης και το προσκλητήριο των βάναυσα εκτελεσθέντων από τους Ναζί κατακτητές.

Για μια ακόμη χρονιά, οι εκδηλώσεις είχαν ως επίκεντρο το αίτημα για τη δικαίωση του αγώνα των οικογενειών των θυμάτων για τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, σε ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, όταν οι δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων στρατιωτών του κατακτητή.
Το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων έγινε χθες από μαθητές των σχολείων, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου απ’ την Φιλαρμονική του Ελληνικού Στρατού.
Νωρίς το πρωί, τελέσθηκε το πάνδημο μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων. Την ώρα του μνημοσύνου έκαναν τέσσερις διελεύσεις τα φάντομ της πολεμικής μας αεροπορίας
Προηγήθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Άρτης Καλλινίκου, Αργολίδος Νεκταρίου, του Επισκόπου Κερνίτσης Χρύσανθου, του Μητροπολίτη Ζνεπόλεως Βουλγαρίας Ιωάννη και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιερωνύμου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, την Βουλή η πρ. υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου. Στον Ναό παραβρίσκονταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας. Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κ. Χαμακιώτης. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι επίσημοι μετέβησαν με πομπή προς τον Τόπο Εκτέλεσης μέσω του Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος.
«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας»
Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού και Καλαβρυτινός στην καταγωγή, κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «η πληγή είναι ακόμα νωπή. Όπως και η μνήμη, που δεν πρέπει να ασθενήσει, γιατί εκείνοι που επιδιώκουν την διαίρεση και το μίσος παραμονεύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον άνθρωπο και την δημοκρατία». Αναφέρθηκε επίσης, και σε ευρύτερα στα ζητήματα της περιοχής, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε μέσα στο 2024, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα Καλάβρυτα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τηρηθούν στο ακέραιο με έμφαση στο έργο της ανακατασκευής του δρόμου Πούντα – Καλάβρυτα και την χρηματοδότηση της μελέτης με νέα χάραξη στα επικίνδυνα σημεία. Η αναφορά έγινε στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1944, Αθ. Παπαδόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε «81 χρόνια το ρολόι του καμπαναριού στα Καλάβρυτα «σημαδεύει» εκείνη την μαύρη ώρα του Δεκέμβρη του 1943. Και αν «θυμάται» το ρολόι, τότε όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε στον λόφο του Καππή για να προσκυνήσουμε τη θυσία των Καλαβρυτινών, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ξεχάσουμε. Και δεν θα ξεχάσουμε! Το χρωστάμε σε εκείνους που έζησαν τη θηριωδία του ναζισμού και την φρίκη του πολέμου. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, που πρέπει να ξέρουν. Το χρωστάμε στην πολύτιμη, των Ελλήνων λευτεριά!».

Στα Καλάβρυτα ο Φάμελλος
«Αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους στην αντίσταση, για την ελευθερία της χώρας, αλλά και στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Μας υπενθυμίζει τη θυσία τους, την ανάγκη ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και πάνω απ’ όλα για την ειρήνη να είναι διαρκής. Και πρέπει να είναι πιο σημαντική η προσφορά μας τις μέρες αυτές, που αμφισβητούνται τα αγαθά της ειρήνης και της ζωής ακόμα και κοντά στη χώρα μας. Και να πάρουν αξία και ουσία οι αποφάσεις των παγκόσμιων φορέων, όπως θα πρέπει να πάρουν ουσία και οι απαιτήσεις δικαίωσης με τις γερμανικές επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Φάμελλος.
Κωνσταντοπούλου, Χαρίτσης στον Τόπο Θυσίας
Στον Τόπο Εκτέλεσης βρέθηκε και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκ μέρους της «Νέας Αριστεράς», ο Αλέξης Χαρίτσης. Εκπροσωπήσεις υπήρχαν από όλα τα κόμματα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
«Τίποτα δεν έχει παραγραφεί, τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει», δήλωσε χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο που επισκέπτομαι την περιοχή για τις εκδηλώσεις, με αφορμή το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, αισθάνομαι το ίδιο συναίσθημα του πόνου για τις οικογένειες των θυμάτων και της υποχρέωσης να δικαιωθεί η μνήμη των ηρώων της 13ης Δεκεμβρίου 1943».
Πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων

Ροή ειδήσεων

Advertisement