Connect with us

Ελλάδα

Λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Published

on

Και το θέμα των δανειοληπτών που έχουν εγκλωβιστεί στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση.
Πρόκειται για 70.000 δανειολήπτες και αν συνυπολογιστούν και τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές, ο αριθμός όσων αφορά το ελβετικό φράγκο ανεβαίνει σε 200.000.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα, μελετά τι έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα κάνει ό,τι περισσότερο επιτρέπεται, βασιζόμενη και στις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Θα ήθελα μία σχετική υπομονή από όλους, γιατί το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν».

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από το 2006 μέχρι και το 2010 και σχεδόν εξ ολοκλήρου αφορούν στεγαστικά δάνεια.
Όταν οι δανειολήπτες σύναψαν τις συμβάσεις δανείου η μέση ισοτιμία του ευρώ/ελβετικού φράγκου, διαμορφωνόταν σε 1,60 και η ισοτιμία διαμορφωνόταν σε 0,94.

Δηλαδή, το 2006 – 2010 αγόραζε κάποιος με 1 ευρώ κατά μέσο όρο 1,60 ελβετικά φράγκα. Όταν το ελβετικό φράγκο άρχισε να ανατιμάται, η αγορά των ελβετικών φράγκων έγινε σταδιακά ακριβότερη και σήμερα όσοι έχουν δάνεια σε ελβετικό δάνειο, έχουν καταλήξει να χρωστούν 70% περισσότερο απ’ όσο είχαν δανειστεί.

Η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων, έκανε δυσβάστακτη την εξυπηρέτηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιό τους είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των δανείων σε ευρώ. Μάλιστα, μετά τη μείωση, στην οποία προχώρησε την περασμένη Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου, μειώθηκε από το 1% στο 0,50% και αυτό περνάει αυτόματα στα επιτόκια των δανείων.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) ήταν να αποτρέψει την υπερβολική ενίσχυση του φράγκου. Αν αυτό επιτευχθεί και η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου σταματήσει να ενισχύεται και αρχίσει να μειώνεται, τότε και οι δανειολήπτες σε χώρες με διαφορετικά νομίσματα (όπως το ευρώ) θα δουν να μειώνεται και η δόση των δανείων και το άληκτο κεφάλαιο.

Οι Έλληνες δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν επανειλημμένως προσπαθήσει με προσφυγές τους στα δικαστήρια και με αιτήματά τους στις κυβερνήσεις από το 2015 και μετά να βρουν μία λύση στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει μετα την εκρηκτική αύξηση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου.

Ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι οι τράπεζες δεν λειτούργησαν καταχρηστικά και παρείχαν την ενημέρωση, που επιβαλλόταν στους δανειολήπτες. Έτσι, δεν έχει υλοποιηθεί το αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο να οριστεί το ποσό του δανείου, που οφείλει να αποπληρώσει ο πελάτης, στο ποσό που είχε δανειστεί με την υπογραφή της σύμβασης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement