Πάτρα - Δ. Ελλάδα
«Χόρεψε» η Δυτική Ελλάδα από «γνωστό ρήγμα»

Ο σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία το απόγευμα του Σαββάτου έφερε μνήμες του 2007 στην περιοχή, καθώς η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της.
«Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με την σημερινή δόνηση, που διήρκεσε για δύο με τρεις μήνες», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, με αφορμή την δόνηση των 4,7 Ρίχτερ.
Όπως πρόσθεσε, «ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα, που είναι βόρειο, βορειοδυτικό, στην ανατολική άκρη της λίμνης»!
Επίσης, ο Ευθύμιος Σώκος ανέφερε ότι «στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν», συμπληρώνοντας ότι «το 2007 δεν είχαν ενεργοποιηθεί».
«Το συγκεκριμένο ρήγμα, το βόρειο, βορειοδυτικό», συνέχισε, «δεν πρέπει να έχει αρκετό δυναμικό, με δεδομένο ότι από το 2007 που είχε προκαλέσει τους σεισμούς, έχουν περάσει λίγα χρόνια, περίπου 17, τα οποία δεν είναι πολλά, όποτε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Εκτιμώ ότι η πιο μεγάλη ανησυχία μας είναι αν ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 ρίχτερ και εστιακό βάθος 18,4 χιλιόμετρα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στη λίμνη Τριχωνίδα και συγκεκριμένα 5 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον σεισμό έγιναν ζημιές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα καλλυντικών στο Αγρίνιο, ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στην Παλιοβούνα. Δεκάδες ήσαν οι μετασεισμοί μετά τα 4,7 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να έχει ένταση 3,3 Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή του Αγρινίου και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στην Πάτρα.
Σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 13 χιλιομέτρων ανατολικά από την περιοχή Καινούργιο του Αγρινίου, και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.