Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Όταν δεν αναπτύσσεις αυτό που έχεις…

Published

on

 

 

Κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, στην Πάτρα αρχίζουμε να μιλάμε για το καρναβάλι. Και αφορμή είναι η τελετή έναρξης, που συναρτάται πάντα με την γιορτή του Αγίου Αντωνίου, η οποία «πέφτει» λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου, στα μέσα ή προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Έτσι και φέτος, με την επικείμενη τελετή έναρξης το προσεχές Σάββατο στην πλατεία Γεωργίου, αρχίζει να στρέφεται το βλέμμα και η προσοχή προς το καρναβάλι του 2025, που με σχετική βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι μάλλον δεν θα απέχει και πολύ από αυτό που ζήσαμε πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο, κάθε χρόνο λέμε πως πρέπει να γίνει καλύτερο, αλλά και κάθε χρόνο φτάνουμε στο ίδιο πάντοτε σημείο.

Όλη η Ελλάδα ξέρει – και όσοι έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα, ακόμα περισσότερο – ότι το καρναβάλι είναι μια μεγάλη γιορτή που στον πυρήνα της έχει πάντοτε την ισχυρότατη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία. Εξάλλου, το καρναβάλι της Πάτρας δεν θα είχε ποτέ αναδειχθεί τόσο πολύ εάν δεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές του και τελικά, σχεδόν για κάθε κάτοικο αυτής της πόλης, ο οποίος έστω και μία φορά στη ζωή του έβαλε μάσκα και στολή, συμμετείχε σε κάποια καρναβαλική ομάδα και σε κάποια καρναβαλική εκδήλωση.

Από την άλλη πλευρά όμως, ξέρουμε καλά επίσης ότι το καρναβάλι είναι και ένα «προϊόν» που δημιουργεί εξωστρέφεια και φέρνει χρήμα στην πόλη. Ένας θεσμός με αναμφισβήτητη οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση, που υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να παράγει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή. Παρά ταύτα, το καρναβάλι της Πάτρας παραμένει τελικά για τους εκτός Πάτρας επισκέπτες, ένα γεγονός δύο – τριών μόνο ημερών και μία μονοδιάστατη φιέστα που προσφέρει μόνο σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους και όχι στο σύνολο των επαγγελματιών της πόλης. Επί χρόνια, αντί να προσπαθούμε ώστε το καρναβάλι να μεγαλώνει, να διευρύνεται, να μετατρέπεται σε μία πολυήμερη γιορτή χαράς και πολιτισμού, το διατηρούμε στα ίδια πάντοτε επίπεδα. Ας είμαστε ειλικρινείς, λοιπόν: Ποτέ δεν υπήρξε μία ολοκληρωμένη και μακρόπνοη στρατηγική, ποτέ δεν υπήρξε μία πραγματική συζήτηση για το τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε με το καρναβάλι.

Ας μην συζητάμε λοιπόν γιατί, τα Τρίκαλα ως παράδειγμα, έχουν καταφέρει να γίνονται επίκεντρο των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων, φτάνοντας το ένα εκατομμύριο επισκέπτες σε περίοδο ενός μήνα. Όταν δεν αναπτύσσεις αυτό που έχεις και δεν σχεδιάζεις πώς θα το κάνεις μεγαλύτερο και ομορφότερο, το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι απλά να παρακολουθείς τους άλλους να… σε προσπερνάνε.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement